Πρόεδρος: Συνάντηση με πρώην Πρόεδρους και Υπ. Εξωτερικών

Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα την ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την έκδοση της νέας NAVTEX από την Τουρκία μέχρι τις 6 Απριλίου και τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις.

Στις 9 το πρωί θα συναντηθεί με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Βασιλείου, και μια ώρα μετά με τους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, Μάρκο Κυπριανού, Γιώργο Ιακώβου, και Νίκο Ρολάνδη, στην παρουσία και του νυν Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Στις 11.30, το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό και στις 6.45 το απόγευμα με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών.

Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους συνομιλητές τους για την κατάσταση ως έχει, αλλά πρωτίστως θα ακούσει τις δικές τους απόψεις και εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων, ενώ την Τρίτη θα βρίσκεται στην Κύπρο, για σύντομη επίσκεψη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Άιντα θα προετοιμαστεί και για την ενημέρωση που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου για το Κυπριακό ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2015.

Είναι η πρώτη ενημέρωση των μελών του ΣΑ από το Νορβηγό διπλωμάτη μετά το διορισμό του.