Πρόεδρος στους FT: Άμεσα η διάσωση, όχι σε κούρεμα καταθέσεων και ιδιωτικοποιήσεις

Το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας για το μνημόνιο που έχει θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι μέχρι τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, βούλησή του και αγώνας του θα είναι να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.

«Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταθέτοντας και την εκτίμησή του ότι η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στις απαιτήσεις των πιστωτών ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δις. ευρώ. «Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια… αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», είπε ο Πρόεδρος.

Ως προς τα σενάρια διάσωσης,  κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «καταστροφικό»  ένα κούρεμα καταθέσεων , καθώς  «θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης»,  είπε, προσθέτοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Όλι Ρεν.

Στο θέμα των κατηγοριών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επεσήμανε ότι  δεν είναι εφησυχασμένος και ότι είναι απόφασή του να κάνει ότι είναι δυνατόν και πρέπει για κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία». Απέρριψε, πάντως, ως σύγκρουση συμφερόντων, τον ορισμό ιδιωτικής εταιρείας για να προβεί σε έλεγχο.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ανακούφιση» τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη, ειδικά για την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία, γράφει χαρακτηριστικά, «είχε έρθει σε απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» .