Πρόεδρος: Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ότι παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν κάποιες διαφορές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είπε ότι «σήμερα συζητήσαμε τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του τρόπου λήψεως αποφάσεων και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποιήσεων μελλοντικά του Συντάγματος. Συνεχίζεται η συζήτηση αύριο.

Παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, παραμένουν κάποιες διαφορές για αυτό και θα συνεχίσουμε και αύριο».

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει με τον κ. Ακκιντζί για το θέμα του καταλόγου που έχει δώσει ο Πρόεδρος ενωρίτερα σήμερα στη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νιούλαντ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως».
Σε ερώτηση αν θα έχει εκ νέου σήμερα συνάντηση με την κα Νιούλαντ, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο, ναι».

Κληθείς να πει πώς εξέλαβε η κ. Νιούλαντ τα όσα της έχει αναφέρει σήμερα ο Πρόεδρος, είπε ότι «έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις και τα όσα προβάλλονται. Θα περιοριστώ μέχρι εδώ γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί, δηλαδή την κατανόηση ότι δεν χρειάζονται αυτά τα οποία η άλλη πλευρά αξιώνει».

Σε ερώτηση αν η κ. Νιούλαντ μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι δικό της συγκεκριμένο. Προσπαθεί να δει πώς μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές – αν μπορεί να γεφυρωθούν βεβαίως – διότι αν η άλλη πλευρά εμμένει στα όσα γνωρίζουμε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση περιπλέκεται».

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες παράγουν αυτό για το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι. Θα υπάρχουν διαφορές και θα παραμείνουν διαφορές προ της ολοκληρώσεως – εάν και εφόσον οι προτάσεις θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση εκεί όπου δεν εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς για θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».