Πρόεδρος: Η Αστυνομία πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονιστεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, επεσήμανε ότι η Αστυνομία πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοπιστία, αξιοκρατία, διαφάνεια και, κυρίως, για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.

«Οι πολίτες δικαιούνται τη μέγιστη δυνατή υπηρεσία από το κράτος και τις υπηρεσίες του», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι στην ιστορική αυτή περίοδο που διανύουμε, η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα, προβάλλεται επιτακτική η ανάγκη για καθοριστικές αλλαγές, για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα ώστε ο τόπος μας να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια και συνέπεια στις προκλήσεις των καιρών.

«Παράλληλα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον και στις τεράστιες ανάγκες που προκαλεί η οικονομική κρίση που βιώνουμε. Η Αστυνομία Κύπρου, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές ενός κράτους δημοκρατικού και ευνομούμενου, αντιμετωπίζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, η πολυπολιτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα η παγοποίηση στις προσλήψεις, έχουν διαφοροποιήσει παντελώς το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται τα μέλη της Αστυνομίας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», πρόσθεσε.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τα μέλη της Δύναμης καλούνται να υπερβούν εαυτούς προκειμένου να φέρουν με επιτυχία σε πέρας το δύσκολο έργο τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η ηγεσία της Αστυνομίας έχει θέσει τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς της στόχους, ώστε να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης, η δομή και λειτουργία του Αστυνομικού Σώματος, αλλά και να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο μοντέλο αστυνόμευσης.

«Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η άμεση και δραστική καταπολέμηση φαινομένων παθογένειας όπως η εγκληματικότητα, η διαφθορά, η βία και ο χουλιγκανισμός αλλά και η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελούν, όπως και για την κυβέρνηση, βασικές προτεραιότητες. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς, και βεβαίως, και στην Αστυνομία. Αρωγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν κέντρο παροχής αστυνομικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, «η εκπαίδευση, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ως βασικό κοινωνικό αγαθό και θεμέλιο κάθε κοινωνικής αλλαγής, καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει την Αστυνομική Ακαδημία, όσο και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν μειωθεί. Ο αριθμός των παρεχόμενων εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αυξηθεί ραγδαία».

Παρόλα αυτά, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οικονομική κρίση και οι δυσμενείς επιπτώσεις συνεπεία αυτής δεν έχουν κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα της Διεύθυνσης, του προσωπικού και των συνεργατών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

«Συνεχίζουν με τη θερμή υποστήριξη, βέβαια, της ηγεσίας της Αστυνομίας, άκαμπτοι το δύσκολο έργο τους. Συνεργαζόμενοι με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση τόσο στα μέλη της Υπηρεσίας την οποία υπηρετούν όσο και σε μέλη άλλων Υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας είναι δεδομένα. Τα επιτεύγματα σας αποτελούν παράδειγμα για πολλούς και, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών σας αυτών, θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Αστυνομικής Ακαδημίας να συνεχίσει να αναπτύσσεται προάγοντας υψηλού επιπέδου διδακτικό έργο.
«Σύντομα, ελπίζω, θα αναπτύσσεται και ως παράγοντας υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο εφόσον, στο σύντομο μέλλον, θα λειτουργήσει εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Πρόθεσή μας είναι τα θέματα της εκπαίδευσης να επηρεαστούν το ολιγότερο δυνατόν από πολιτικές περικοπών και μέτρων λιτότητας, γιατί στην παιδεία επενδύουμε το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε, παράλληλα, τους κυρίους Χριστόφορο Χριστοδουλίδη, Νίκο Περιστιάνη, Κώστα Χρίστου, Σταύρο Νεοφύτου, Αντρέα Κιτρομηλίδη και Αλέξη Γαλανό, οι οποίοι τιμήθηκαν απόψε για την πολύτιμη βοήθεια και προσφορά τους.

«Οι φίλτατοι και σημαντικοί αυτοί πολίτες του τόπου μας, με τις πράξεις και ενέργειές τους, συνέβαλαν στην εξύψωση του έργου της Αστυνομίας. Είναι, ακριβώς, τέτοιους ανθρώπους που χρειάζεται η κοινωνία και το κράτος μας για να πάει μπροστά, για να διορθώσει το παρελθόν και να αντικρίσει δυναμικά και αισιόδοξα το μέλλον. Ανθρώπους με ήθος, ανιδιοτελείς, εργατικούς και πρόθυμους να προσφέρουν ακούραστα τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό, αυτούς χρειάζεται η πατρίδα μας. Είστε, πραγματικά, άξιοι συγχαρητηρίων», είπε.

Ευχήθηκε, τέλος, στους αστυφύλακες που σήμερα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους καλή σταδιοδρομία.