Πρόεδρος: Ευρωεκλογές, Ουκρανικό και Πρόεδρος της Κομισιόν στα θέματα που θα συζητηθούν

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στα θέματα   που θα συζητηθούν στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι οι πρόσφατες ευρωεκλογές και οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το δεύτερο, η ουκρανική κρίση και οι συζητήσεις γύρω από το πώς χειριζόμαστε την όλη κατάσταση, ενόψει των νέων εξελίξεων.

Για την ουκρανική κρίση επισήμανε: «Η θέση μας έχει ήδη εκφραστεί από το Μάρτη, παραμένει σταθερή, και, αντίθετα, νομίζω, κερδίζει και έδαφος. Βεβαίως, εύχομαι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις ή ακόμη και οι σκέψεις για οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις. Εμείς και επ’ αυτού έχουμε τις δικές μας θέσεις, όπως και μια σειρά άλλων κρατών της ΕΕ».

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το ΕΛΚ και εν συνεχεία βεβαίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε.

Ερωτηθείς εάν θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανέφερε: «Όπως πάντα και βεβαίως θα γίνει και αυτό».