Πρόεδρος: Δεν εγκαταλείπω την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Δεν εγκαταλείπω την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε, αρκεί να υπάρχει και από τις δύο πλευρές η ίδια καλή διάθεση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ανακοίνωση, στην οποία προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide εκ μέρους των δύο ηγετών, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης, «μιλά από μόνη της».

Κληθείς να αναφερθεί στη μετάβαση του αύριο στη Μάλτα, αλλά και στις Βρυξέλλες και αργότερα στο Παρίσι, καθώς και στις επισκέψεις στην Κύπρο των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «στις 8 του μηνός θα επισκεφθώ την Αθήνα, όπου στις 9 του μηνός θα έχουμε την τριμερή με την Αίγυπτο. Εν συνεχεία, θα μεταβώ στην Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη. Εν συνεχεία, βεβαίως, με την επιστροφή μου, πέραν των άλλων, θα μεταβώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου ευελπιστούμε να έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει αξιοποίηση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει αξιοποίηση, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που επιδιώκουμε πάντοτε και είναι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ακριβώς και οι διάφορες επισκέψεις στις όσες χώρες έχω μέχρι σήμερα επισκεφθεί και στις έντονες διαβουλεύσεις που έχω και τηλεφωνικώς και διαφορετικά, είτε κατά τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε κατά τις επισκέψεις» σε διάφορες χώρες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ικανοποίηση μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των δύο ηγετών κατά το n Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν εγκαταλείπω την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε, αρκεί να υπάρχει και από τις δύο πλευρές η ίδια καλή διάθεση. Μέχρι στιγμής, σε πολλά όσα θέματα, υπάρχει σύμπτωση ή υπάρχει τουλάχιστον η διάθεση για σύμπτωση. Υπάρχουν, όμως, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε μέσα από την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».