Πρόεδρος: Αυτή ειναι “η απαρχή του διαλόγου”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε σήμερα, στη Γενεύη, συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Μετά την εναρκτήρια του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς πώς βλέπει να προχωρά η διαδικασία είπε ότι «αυτό που ήταν και παραμένει στόχος είναι μέσα από το διάλογο να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των ΗΕ καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων και ιδιαίτερα το ότι αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο νομίζω ότι δημιουργεί τις προοπτικές αλλά και αποτελούν όρους εντολής προς την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστούν νές μορφές αποδεκτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960».

Ερωτηθείς αν οι υπόλοιποι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι για να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε μια των πλευρών ανέφερε το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το καθεστώς της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Άρχισε ένας διάλογος προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Η δική μας πρόταση αναφέρεται εφόλης της ύλης θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής ή της εξωτερικής ασφάλειας, όπως προβάλλεται απο τουρκικής πλευράς, είτε της διασφάλισης ομαλής και συνεπούς υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί είτε ακόμη βεβαίως και της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει καταληκτική ημερομηνία στο θέμα της Ασφάλειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι η απαρχή του διαλόγου. Η επιτροπή που έχει συσταθεί και θα επεξεργαστεί τις διάφορες ανησυχίες, τα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν και ενδεχόμενα κάποιες προτεινόμενες λύσεις θα οδηγήσουν σε διάσκεψη πολιτικού επιπέδου ενδεχόμενα στον υψηλότερο δυνατόν βαθμό για να συζητηθεί περαιτέρω η απόφαση. Αν δεν υπάρξει κατάληξη εκείνη την ημερομηνία, ο διάλογος θα συνεχίσει προκειμένου να επιτευχθεί μια σύγκλιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θέτει θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα το τι ζητά η μια πλευρά αλλά τι διαλαμβάνεται και στην απόφαση των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ΕΕ μη εξαιρουμένης».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ουδεμία διάσταση απόψεων υπάρχει αλλά αντίθετα είμαστε σε απόλυτη και εναρμονισμένη πορεία με την Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε σε συνεχή διάλογο και με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο λόγος που δεν συνεχίστηκε σήμερα η Διάσκεψη ήταν επειδή ο κ Τσαβούσογλου έπρεπε να φύγει από την Ελβετία λόγω εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία.

Ερωτηθείς ποια ήταν η συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, είπε ότι η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη της εάν και εφόσον επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος, προσθέτοντας πως αν δεν επιτευχθεί η μετεξέλιξη και πάλι θα είναι μέλος. «Επομένως έχει λόγο η ΕΕ μέσα στις παραμέτρους που καθορίζουν την πολιτική ασφάλειας», είπε ο Πρόεδρος, ενώ ερωτηθείς αν η ΕΕ μπορεί να παρέχει ασφάλεια, απάντησε «βεβαίως εάν και εφόσον υπάρξει μια ανάλογη συμφωνία».

Ερωτηθείς αν μετά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη χθεσινή διάσκεψη, του απέμεινε ίχνος ελπίδας ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ο Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, δεν θα αποδεχόταν τη σύσταση ομάδας εργασίας για να επεξεργαστεί προτάσεις». Πρόσθεσε ότι ενόσω ο διάλογος παραμένει ζωντανός και ενόσω γίνονται βήματα που επιτρέπουν ή δείχνουν αποδοχή συζήτησης ελπίζει.

Σε ερώτηση πού τοποθετεί χρονικά μια τελική συμφωνία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος απάντησε μεταξύ άλλων, ότι «ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε συζήτηση επί του εδαφικού με τη μορφή που συζητείται σήμερα με την κατάθεση χαρτών από την τουρκική πλευρά, ποτέ προηγουμένως δεν παρακάθισε για συζήτηση κατάργησης, τροποποίησης, εγκατάλειψης των κατοχικών στρατευμάτων η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, απέναντι στην ΕΕ. Εχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά οι συνθήκες».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «μπήκαμε σε μια πορεία που δημιουργεί την ελπίδα. Από και πέρα θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις θέσεις της κάθε πλευράς».

Πρόσθεσε ότι η λύση δεν μπορεί να δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που να επιτρέπει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργήσει ως τέτοιο.

Ερωτηθείς για τη διαρροή χαρτών, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε διαρροή από ελληνοκυπριακής πλευράς ή τουρκοκυπριακής δοθέντος ότι οι μόνοι που είδαν τους χάρτες είναι οι δύο ηγέτες, ο κ. Άιντα και οι τρεις εμπειρογνώμονες, ο εμπειρογνώμονας της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο εμπειρογνώμονας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκείνος των ΗΕ. Οι οποιοιδήποτε χάρτες δημοσιοποιούνται είναι ψευδείς, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι οι χάρτες που έχει υπό τη φύλαξη του ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι όποτε χρειαστεί θα είναι παρών σε οποιαδήποτε σύνοδο για το Κυπριακό.