Απάντηση του ΥΠΕΣ σε δημοσιεύματα για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Τραχωνίου

Αναφορικά με δημοσιεύματα για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Τραχωνίου λόγω βροχοπτώσεων, και σε σχέση με ισχυρισμούς ότι η υλοποίηση έργου, για το οποίο δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο για επίλυση αυτών των προβλημάτων «κόλλησε στη μεταφορά χρημάτων από την Πολεοδομία στα Δημόσια Έργα», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, η ευρύτερη περιοχή δυτικής Λεμεσού και κυρίως η περιοχή Τραχωνίου, παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρών, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα, η Κοινότητα Τραχωνίου βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την περιοχή βορειότερά της και λειτουργεί ως λεκάνη συλλογής μεγάλου όγκου όμβριων.

Η Διεύρυνση και Βελτίωση της Λεωφόρου Κωνσταντίνου και Ευρυπίδου έγινε ως Πολεοδομικό Έργο και στο πλαίσιο του Έργου αυτού, κατασκευάστηκε σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε λεκάνη απορροής γύρω από τον δρόμο μόνο.

Η επίλυση του προβλήματος πλημμυρών που παρουσιάζεται στην περιοχή δεν περιλαμβάνεται στο πιο πάνω Πολεοδομικό Οδικό Έργο, αλλά μελετήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων μέσω ιδιώτη μελετητή. Η μελέτη αυτή που αφορά τη συνολική επίλυση του προβλήματος, εκτιμάται προκαταρκτικά να ανέλθει στα €3.260.000,00. Για αυτό, αποφασίστηκε, μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, να προωθηθεί άμεσα η Α’ Φάση του Έργου, στην οποία περιλαμβάνεται κατασκευή μέρους του αποχετευτικού συστήματος και η επέκταση μιας υφιστάμενης λίμνης κατακράτησης. Μόλις πρόσφατα έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματα σχετικά με τη λίμνη και το Έργο αυτό προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σύντομα. Λόγω του ότι το Έργο θα γίνει εντός του 2017, αποφασίσθηκε η συμπερίληψη του απαιτούμενου ποσού στον προϋπολογισμό της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού για το 2017 και οι εξοικονομήσεις που εξασφαλίστηκαν από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για το 2016 δεν είναι αναγκαίες πλέον».