Πρόεδρος: Έτοιμος για διάλογο για Κυβέρνηση κοινής αποδοχής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά  από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε έτοιμος και αποφασισμένος να εμπλακεί σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, ούτε οι ώμοι του ενός μπορεί να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και η αρνητικότητα ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στο να μας κατανοήσει και ο λαός, ότι επιτέλους πρώτιστη προτεραιότητά μας δεν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά μας οφέλη αλλά του λαού το συμφέρον και γενικότερα της πατρίδας».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον και του οποιουδήποτε τις βλέψεις ή τους προγραμματισμούς, του εαυτού μου πριν και πάνω από όλα μη εξαιρουμένου».

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα τρία χρόνια επέστρεψα έτοιμος και αποφασισμένος να συζητήσω εξαντλητικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να προτείνω και να ακούσω εισηγήσεις κατά πόσο είναι δυνατόν σε κλίμα διαλόγου, συναίνεσης, συνεννόησης και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού, τη δυνατότητα σχηματισμού μιας Κυβέρνησης κατά το δυνατόν είτε κοινής αποδοχής είτε της ευρύτερης δυνατής αποδοχής», τόνισε.

Διαβεβαίωσε για την ειλικρίνεια των προθέσεών του «και όχι για τους όποιους λόγους για τους οποίους κάποιοι επιχείρησαν ήδη να πουν, πριν καν με ακούσουν, είτε για να αιτιολογήσουν την άρνηση είτε για να δημιουργήσουν κάποιες εικόνες που νομίζουν ότι μπορεί να βοηθούν κομματικές σκοπιμότητες».

«Δεν πρόκειται να υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον και του οποιουδήποτε τις βλέψεις ή τους προγραμματισμούς, του εαυτού μου πριν και πάνω από όλα μη εξαιρουμένου», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει να διακρίνει όλους μας είναι το αίσθημα ευθύνης που μας διέκρινε κατά την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Πέραν από το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας, της αντιμετώπισης του εθνικού προβλήματος, της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος και της οικονομίας, είπε, «υπάρχουν σωρεία θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο». Θα πρέπει αυτά, πρόσθεσε, «να είναι τα πρώτιστα που πρέπει να καθορίζουν τις πολιτικές μας επιλογές».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσον αφορά το Κυπριακό «είναι εκ των ων ουκ άνευ να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ο λαός αναμένει από εμάς: μέσα από τη συλλογικότητα να λαμβάνονται οι σοφότερες των αποφάσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, είτε μέσω εκβιασμών είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων».

«Είναι καλά γνωστή η αποφασιστικότητα, αλλά και η μεγάλη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού Ελληνισμού, επιτέλους, να δοθεί ένα τέρμα στην κατοχή και στη διαίρεση. Όμως, να δοθεί τέρμα και όχι να γίνει απαρχή νέων περιπετειών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν σκέφτεται να υλοποιήσει την πρόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής μέσω υπόδειξης προσώπων από χώρους των άλλων κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα έπαιρνε αποφάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις ή προσπάθεια τάχα διάσπασης.

Θα φροντίσω μέσα από ένα διάλογο αμέσως μετά τις γιορτές να πείσω ότι όσο πιο συλλογικά πολιτευόμαστε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και ωφέλιμοι προς το λαό, είπε.

Επομένως, εξήγησε, «η πρόθεσή μου είναι και παραμένει να δω πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, είτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, είτε σε αποφάσεις που μπορεί σημαντικά να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος  σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της διακυβέρνησης του η προσπάθεια για υλοποίηση των οποίων θα υλοποιηθεί είπε ότι «η συνέχιση της μηδενικής ανοχής και ενίσχυση περαιτέρω της εν εξελίξει προσπάθειας για πάταξη της διαφθοράς και οριστικό τερματισμό της ατιμωρησίας».

Εάν διατρέξουμε την όλη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, «είναι η πρώτη Κυβέρνηση που δεν ανέχθηκε είτε να παρέμβει για να συγκαλύψει ή για να καλύψει είτε για να αποτρέψει τη δίωξη περιώνυμων, επωνύμων ή και πολιτών ή πολιτικών που θεωρούνταν μέχρι στιγμής ότι θα μπορούσαν να τεθούν στο απυρόβλητο», είπε.

Αυτή η πολιτική, διαβεβαίωσε, «θα συνεχιστεί και θα ήθελα να ενθαρρύνω ακόμη περισσότερο όσους κατέχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στις ανακριτικές Αρχές, έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργήσουμε μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη νοοτροπία όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό της κυπριακής οικονομίας και την οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία.

«Πώς αντιμετωπίζονται άμεσα τα πραγματικά προβλήματα του Κύπριου πολίτη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», είπε.

Μπορεί, πρόσθεσε, «να έχουμε επιτύχει όσον αφορά τα θέματα αξιοπιστίας του κράτους, του τραπεζικού συστήματος, όμως τα βασικά προβλήματα όπως η ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι εκεί».

Θα πρέπει να δούμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πώς άμεσα αντιμετωπίζονται έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματική ανταπόκριση στα όσα προβλήματα ο λαός αντιμετωπίζει».

Για τη δομή του γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη έχει ήδη ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μια νέας δομής, κατά τα πρότυπα γραφείων Αρχηγών και Κυβερνήσεων άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Είπε ότι σχέδιο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της Προεδρίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους», ενώ «θα δίνει και το στίγμα της αποφασιστικότητας για τη μεταρρύθμιση της όλης δημόσιας υπηρεσίας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια των πρώτων 22 μηνών δεν υπήρξαν μόνο θετικά από πλευράς Κυβερνήσεως, αλλά και τα αρνητικά, στα πλείστα των οποίων την ευθύνη και πλήρως αναλαμβάνω».

Παράλληλα ευχαρίστησε τη θρησκευτική, πολιτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους και τον κόσμο για τη συμπαράσταση κατά τη δοκιμασία της υγείας του.