Το ρωσικό ρούβλι και η Κυπριακή λίρα

Του Λευτέρη Χριστοφόρου* 

Αυτή την περίοδο παρακολουθούμε την ασταμάτητη κατρακύλα του άλλοτε κραταιού ρωσικού ρουβλιού. Η πραγματικά οικονομική παγκόσμια υπερδύναμη Ρωσία εδώ και μερικούς μήνες προσπαθεί με όλα τα οικονομικά και τραπεζικά μέσα να στηρίξει το νόμισμά της, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια για να διασώσει το νόμισμά της και την οικονομία της, εντούτοις το Ρούβλι υποτιμήθηκε πέραν του 50%.

Τι σημαίνει για τη Ρωσική Οικονομία και για τη Ρωσική κοινωνία αυτή η δραματική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος. Η υποτίμηση 50% του Ρουβλιού αντιστοιχεί και σημαίνει απόλυτο κούρεμα 50% όλων των καταθέσεων των Ρώσων, η υποτίμηση σημαίνει κούρεμα 50% των μισθών των εργαζομένων, των εισοδημάτων των μικρομεσαίων, αγροτών και κάθε πολίτη. Σημαίνει κούρεμα 50% των συντάξεων, των επιδομάτων των ευάλωτων ομάδων. Σημαίνει ακόμη, διπλασιασμό των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και διπλασιασμό του κόστους ταξιδίου σε κάθε Ρώσο Τουρίστα στο εξωτερικό.

Μπορώ να συνεχίσω να απαριθμώ τις τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία που είναι αναρίθμητες και αλυσιδωτές και σίγουρα επαυξάνονται, όσο πιο αδύναμη και ανίσχυρη είναι μία οικονομία.

Εάν η πανίσχυρη οικονομικά Ρωσία υφίσταται όλες αυτές τις επαχθείς συνέπειες από την αδυναμία του νομίσματός της να αντέξει στις πτώσεις των τιμών του πετρελαίου, φανταστείτε που θα οδηγείτο η πατρίδα μας εάν αντικαθιστούσε το Ευρώ με τη Κυπριακή Λίρα.

Δυστυχώς κάποιοι και στον τόπο μας εξαιτίας των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, κατέφυγαν στο δημαγωγικό σύνθημα για επιστροφή στη Λίρα. Αυτά που υφίσταται το Ρωσικό Ρούβλι θα ήταν παρωνυχίδα στο τι θα πάθαινε ο τόπος μας εάν τελικά εισακούονταν οι γνωστές κραυγές της επιστροφής της Λίρας και στην έξοδο από το Ευρώ. Η χρεωκοπία και η καταστροφή θα ήταν δεδομένη και φυσικά οι γνωστοί συναποτελούντες το Λόμπι της Λίρας, θα αναζητούσαν άλλοθι για τις καταστροφικές τους συνταγές σε αόριστες συνωμοσίες ξένων.

Πρέπει να επισημάνω ότι τραγικά θύματα αυτής της εξέλιξης θα ήταν πρωτίστως οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που τάχατες θέλουν να προστατεύσουν οι θιασώτες της Επιστροφής στη Λίρα.

Ευτυχώς που στο τέλος επικράτησε η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η ορθή οικονομική προσέγγιση και ο τόπος απέφυγε έστω και με θυσίες την ολική χρεωκοπία και παραμένοντας στο Ευρώ και την Ευρώπη, μπορεί να ελπίζει στην έξοδο από τη κρίση και στη ξαναδημιουργία της εύρωστης και ανθηράς κυπριακής οικονομίας.

lefterissουβλι

Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής