Πρόεδρος: Έκκλησή μου να δώσουμε όλοι τα χέρια, να αφήσουμε τους εγωισμούς και τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το βήμα της εκδήλωσης για τα 40χρονα του ΔΗΣΥ, που έγινε απόψε στο Πάρκο Ακροπόλεως στη Λευκωσία απήυθυνε χαιρετισμό κάνοντας έκκληση να δώσουμε όλοι τα χέρια, να αφήσουμε τους εγωισμούς, τους τακτικισμούς, τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τους εντυπωσιασμούς μέσα από εύκολα συνθήματα. Αυτή την κρίσιμη ώρα τόνισε “που διεξάγεται ένας διάλογος επιτέλους να επανενώσουμε την πατρίδα μας”.

Capture

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι,

Νιώθω από τη μια συγκίνηση, από την άλλη περηφάνια. Συγκίνηση διότι βλέπω ιστορικά στελέχη που πρωτοστάτησαν, που πρωταγωνίστησαν στο να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα, ένα όραμα του Γλαύκου Κληρίδη να δει τον πολιτισμένο διάλογο, τη δημοκρατία να ανθεί, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου πολίτη.

Είναι αυτοί που υπήρξαν πάντα οι συμπαραστάτες του Προέδρου Κληρίδη και είναι αυτοί που με τη στήριξή τους βοήθησαν ώστε ο Γλαύκος Κληρίδης να δημιουργήσει μια παράταξη, αλλά και να δώσει στην πατρίδα μας αυτό που πραγματικά της ανήκε: την αξιοπρέπεια, την αναγνώριση, τελικά την ενσωμάτωσή της εκεί που άνηκε στην ΕΕ.

Κατά τη 40χρονη πορεία μας είχαμε γευτεί χαρές, αλλά και λύπες, αυτή είναι η πολιτική ζωή. Η ουσία παραμένει μια: ποτέ δεν αποστατήσαμε από τις αρχές και αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Ποτέ δεν παρασπονδήσαμε, ποτέ δεν ήμασταν η πρόκληση του όποιου κακού σε αυτόν τον τόπο. Αντίθετα, συνεισφέραμε μέσα από τη συμφιλίωση, να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες δημοκρατίας.

Ο λαός καταξίωσε την παράταξη με τον Γλαύκο Κληρίδη, για μια δεκαετία να είναι Πρόεδρος. Μια δεκαετία απουσίας από την εξουσία, ο λαός αποφάσισε ότι ήταν και πάλι ώρα του ΔΗΣΥ.

Χαίρομαι διότι στις δύσκολες ώρες, τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και η σημερινή Κυβέρνηση, προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, το καλύτερο για την πατρίδα μας. Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες αναλάβαμε την ηγεσία της χώρας τη διακυβέρνηση. Αλλά είναι γνωστότερο πως λιγότερο από μια τριετία ζούμε και μπορεί ο καθένας να νιώθει περήφανος όχι διότι έχουμε ξεπεράσει τα όποια προβλήματα κληρονομήσαμε αλλά διότι επιτέλους μπορούμε να λέμε πως αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του κράτους, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκαταστήσαμε την αξιοπρέπεια των όσων έχουν ανάγκη του κράτους, καθιερώσαμε ένα κράτος πρόνοιας, δημιουργήσαμε πραγματικές συνθήκες μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, εμπεδώσαμε την αξιοκρατία, δημιουργούμε συνθήκες ευημερίας.

Μια μόνο παράκληση: όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν και δεν μιλώ για τα μέλη και τους φίλους της παράταξης. Μιλώ για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς δεν τρέφουμε κανένα αίσθημα διάκρισης για τον οποιονδήποτε όπου ιδεολογικά και αν ανήκει. Τρέφουμε όμως ιδιαίτερη αγάπη για αυτή την πατρίδα. Για αυτό είναι έκκλησή μου να δώσουμε όλοι τα χέρια, να αφήσουμε τους εγωισμούς ή τους τακτικισμούς, να αφήσουμε μακριά από την καθημερινή μας ημερήσια διάταξη τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή την κρίσιμη ώρα που διεξάγεται ένας διάλογος επιτέλους να επανενώσουμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να παραμερίσουμε τα όσα μας χωρίζουν, θα πρέπει να αφήσουμε τους εντυπωσιασμούς μέσα από εύκολα συνθήματα.

Χρειάζεται συστράτευση, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται σωφροσύνη, χρειάζεται σωστή εκτίμηση όλων των δεδομένων. Και αυτό δεν σημαίνει ότι το να εκτιμάς σωστά κάποιες πραγματικότητες σημαίνει πως θα πρέπει και να υποκύψεις σε οποιεσδήποτε αξιώσεις δεν συνάδουν με αυτό που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους. Σεβόμαστε τους Τουρκοκύπριους και θέλουμε να διασφαλίσουμε όχι μόνον την ειρηνική παραμονή τους και επιβίωση τους, όπως και των Ελληνοκυπρίων, αλλά και την προκοπή τους.

Αυτό, όμως, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και οι ίδιοι είναι πως πρέπει μέσα από τις προσπάθειες λύσης να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων που πρέπει, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα τους, να ικανοποιηθούν. Μόνο έτσι μπορούμε να κτίσουμε μια πατρίδα με προοπτική και αυτός ήταν, υπήρξε και θα είναι ο στόχος του ΔΗΣΥ. Η επιτυχία μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει το μέλλον και του Κυπριακού Ελληνισμού και των Τουρκοκυπρίων, στη γη που ιστορικά αν θέλετε ταχθήκαμε να ζούμε, να βιώνουμε και να έχουμε προοπτική, όχι για μας αλλά τουλάχιστον για τις μέλλουσες γενιές.

Λέγοντας αυτά δεν μπορώ παρά να επαναλάβω το πόσο περήφανος νιώθω διότι αυτή η παράταξη 40 χρόνια μετά, παραμένει δικαιωμένη σε θέσεις. Δημιούργησε συνθήκες συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με σύνεση και σωφροσύνη μακριά από λαϊκισμούς και χαίρομαι πραγματικά διότι και ο νέος ηγέτης της παράταξης, ακολουθώντας την παράδοση του Γλαύκου Κληρίδη, των όποιων υπηρέτησαν από το ανώτατο αξίωμα, ακολουθεί μια πορεία που είναι πορεία συνέπειας στις βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τον καταστατικό μας χάρτη, την ιδρυτική μας διακήρυξη, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο και ιδιαίτερα στο ΔΗΣΥ, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά εμείς γιορτάζουμε σήμερα, πολλές δεκαετίες παραγωγικής, δημιουργικής δουλειάς μέχρι να νιώσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη, αλλά και απόλυτα ευημερούσα.