Πρόεδρος:Η Παιδεία κορυφαία παράμετρος κοινωνικής και οικονομικής αναβάθμισης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επένδυση στην Παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής και οικονομικής αναβάθμισης και στηρίζει με κάθε τρόπο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Κατά την τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η ίδρυση και η λειτουργία ενός νέου πανεπιστημίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, αφού διευρύνει την παρεχόμενη πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ταυτόχρονα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της πνευματικής ζωής. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ευρύτερη προσπάθειά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η ίδρυση ενός ακόμα πανεπιστημίου είναι το αποτέλεσμα της εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «προϋπόθεση για τη λειτουργία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας, μέσα από διαδικασίες αυστηρού ελέγχου για τον οποίο έχουν λόγο και ρόλο η πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της».

Πρόσθεσε πως «η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την παρούσα κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Η επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, τροφοδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό» είπε.

Σημείωσε επίσης πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας, από τη μια, και η ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, από την άλλη, καθιστούν ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη προσελκύει, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτισμικό υπόβαθρο του λαού μας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

Για όλους αυτούς τους λόγους, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αντιμετωπίζουμε την επένδυση στην παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής και οικονομικής αναβάθμισης και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους».

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, ο Πρόεδρος είπε πως αυτό «φιλοδοξεί να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας εκπαίδευση, στις ολοκαίνουργιες κτιριακές εγκαταστάσεις του, εδώ στην Πύλα, της επαρχίας Λάρνακας. Μεταφέρει τη μοναδική βρετανική πανεπιστημιακή εμπειρία του University of Central Lancashire του Λονδίνου, ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτοιργίας του πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2012 και όπως είπε «λειτουργεί κάτω από την ακαδημαϊκή αρχή τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου και του University of Central Lancashire όσο και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο απονέμει πτυχία με αυτόματη αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και διεθνώς».

Ανέφερε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένα έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε πως η Κύπρος «κάτω από τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, χρειάζεται τέτοιου είδους επενδύσεις τις οποίες με θέρμη στηρίζουμε».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες που έχει συνάψει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, «στην προοπτική που διανοίγει στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην Κύπρο και κυρίως στην κατάρτιση στελεχών των κυπριακών επιχειρήσεων σε μια περίοδο που ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις «δραματικές εμπειρίες που το τελευταίο διάστημα βιώσαμε» και στις «θετικές αξιολογήσεις διεθνών σωμάτων που απολαμβάνουμε εδώ και έξι μήνες. Ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προχωρεί και έχουμε ήδη κερδίσει τέσσερις διαδοχικές αναβαθμίσεις της δανειοληπτικής δυνατότητάς μας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις» είπε σημειώνοντας ως «έχουμε, βεβαίως, μακρύ δρόμο μπροστά μας, όμως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ένα δρόμο που γνωρίζουμε πού θα μας οδηγήσει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το UCLan Cyprus θα υλοποιήσει το όραμα που έθεσε για τη συνολική ανάπτυξη των φοιτητών του, δίνοντας πάντα έμφαση στις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο δύσκολο και ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον» και σημείωσε πως «η Πολιτεία θα είναι συμπαραστάτης αλλά και καθηκόντως κριτής των προσπαθειών» του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.