Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία του νέου έτους, απευθύνομαι προς εσάς με βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού ευχόμενος, η νέα χρονιά να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μεγάλη δοκιμασία που η χώρα μας αντιμετωπίζει.

Η χρονιά που απόψε αποχαιρετούμε ήταν χρονιά δοκιμασίας. Ο κυπριακός λαός κλήθηκε να καταβάλει βαρύ τίμημα για όλα τα σφάλματα, τις στρεβλώσεις και τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος. Να υποστεί τις συνέπειες από την αναποφασιστικότητα, την ατολμία και τις ευθυνοφοβίες του παρελθόντος.

Ο λαός μας, για μια ακόμη φορά, δοκιμάζεται σκληρά. Όμως, μέσα από την σκληρή αυτή δοκιμασία αποδείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο και το πείσμα να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν. Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε ώστε η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, η οικονομία να αναγεννηθεί και η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια να επιστρέψουν στο δοκιμαζόμενο, σήμερα, Κύπριο πολίτη.

Με τη στάση ευθύνης, ευσυνειδησίας και αλληλεγγύης την οποία ο κυπριακός λαός τηρεί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει, έχει παραδώσει μαθήματα υπευθυνότητας και φιλοτιμίας, αλλά και ηχηρή απάντηση σε όσους πίστεψαν ότι θα λυγίζαμε μπροστά στις πρωτοφανείς δοκιμασίες στις οποίες υποβαλλόμαστε.

Τα δεδομένα αισθήματα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης μου απέναντι στο λαό μας, δεν είναι αρκετά για να ανταποδώσουν το μέγεθος της συνεισφοράς του στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας που όλοι μαζί καταβάλλουμε.

Μαζί, έχουμε ήδη βάλει τις βάσεις για το μέλλον.
Αποτρέποντας τη χρεοκοπία της χώρας,

Θέτοντας τις βάσεις για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ξεπερασμένου κράτους του ’60,

Προχωρώντας αποφασιστικά στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς,

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Νιώθω απόλυτα βέβαιος πως όλοι θέλουμε, μπορούμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα πραγματώσουμε τα οράματά μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί σύντομα μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Απευθυνόμενος στο σύνολο του λαού μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα ήθελα να διακηρύξω την πεποίθησή μου ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της.

Προϋπόθεση είναι μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους.

Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν μιλά, όποια θρησκεία και αν πιστεύει.

Τη λύση του Κυπριακού, δεν τη διεκδικούμε ανταγωνιστικά, ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την εξυπηρετεί η παράταση της αβεβαιότητας ούτε και η συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατά διχοτομημένη την πατρίδα μας. Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα.

Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων.

Γι’ αυτό επιμένουμε πως προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού. Να συζητούμε τις προϋποθέσεις της επανένωσης αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους της διάλυσης.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2013 ήταν σκληρό. Το 2014 δεν θα είναι εύκολο… Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το καλύτερο αύριο. Το 2013 δώσαμε τέλος σε ένα κακό, διαχρονικά, παρελθόν.

Το 2014 θα ανοίξουμε το παράθυρο σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Το νέο έτος θα σημάνει την αρχή της αναγέννησης της πατρίδας μας. Θα περάσουμε από τη χρονιά της δοκιμασίας, στη χρονιά της ελπίδας. Αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Eμείς θα ανορθώσουμε τη χώρα μας.

Με την εργατικότητά μας.

Με το πείσμα μας.

Με την αλληλεγγύη απέναντι στους συμπατριώτες μας.

Με την ενότητά μας!

Εύχομαι σ’ όλο το λαό μας και στον καθένα ξεχωριστά, υγεία, δύναμη και προκοπή.

Χρόνια Πολλά.