Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλονται τα θέματα που αφορούν το κυπριακό, το ωράριο καταστημάτων με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού και  στο δάνειο του πρέσβη της Κύπρου στην Αγία Εδρα στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριο θέμα του με τίτλο “Απαντά με διάταγμα η Ζέτα” και γράφει ότι το Υπουργικό, αξιοποιώντας το περιθώριο που έδωσε η Βουλή για να εκδίδονται διατάγματα μέχρι τις 14 Μαΐου, θα εγκρίνει νέο διάταγμα για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέχρι το τέλος του 2015. Ο “Φ” αναφέρει επίσης ότι τα ρολά κατεβάζουν στην Κύπρο η μια εταιρεία μετά την άλλη εξαιτίας της κρίσης. Από το 2010 μέχρι σήμερα έγιναν 7.346 εκκαθαρίσεις εταιρειών. Γράφει αλλού ότι 100 εκατ. Ευρώ θα είναι η επόμενη έβδομη δόση που θα πάρει η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κύριο θέμα της “Κοινή βούληση για λύση” και αναφέρεται στις επαφές του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με Ερντογάν, Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος δήλωσε ότι “υπάρχει αποφασιστικότητα από τον Νίκο Αναστασιάδη και πρέπει να τους βοηθήσουμε”. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα για τα ωράρια των καταστημάτων. Προβάλλει επίσης είδηση ότι δάνειο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε πρέσβης της Αγίας Εδρας στο Βατικανό, αναφέρει σε έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριος τίτλος “Δύο κρατίδια ιδρυτικά θέλει η Τουρκία” αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε την τουρκική αξίωση για λύση “δύο ιδρυτικών κρατών” παραπέμποντας στην παρθενογένεση. Γράφει αλλού ότι ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αφού στην περίοδο 2004-2013 καταγράφηκαν 289 αυτοχειρίες, 233 από άνδρες και 56 από γυναίκες. Προβάλλει επίσης νομοσχέδιο που ετοίμασε η ΟΕΒ και που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ποινικοποίηση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Σύγκρουση επιλέγει η κυβέρνηση” και γράφει ότι όχι μόνο αναφέρει το νόμο για τα ωράρια στο Ανώτατο ο Πρόεδρος, αλλά το Υπουργικό αποφασίζει σήμερα ανανέωση του γνωστού διατάγματος. Προβάλλει επίσης τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου διαπιστώθηκε κοινή πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης ότι συνολικά 8.619 υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις 2015 οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 18 Μαϊού με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ως είθισται.

Cyprus Mail:  Κάτω από τον τίτλο “Το κράτος θα εγκαινιάσει εφαρμογή για φθηνά καύσιμα” αναφέρεται σε διάταγμα που υποχρεώνει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να δημοσιεύουν τις τιμές των καυσίμων τους μέσω της εφαρμογής ώστε το κοινό να ξέρει από που να πάρει φθηνά καύσιμα. Η “CM” γράφει αλλού ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο όπου αντί τον εγκλεισμό του χρήστη ναρκωτικών στη φυλακή να μπορεί, στο πλαίσιο της νομικής δικαιοσύνης, να πετύχει την απεξάρτηση του από τα ναρκωτικά. Προβάλλει επίσης ότι η αστυνομία στη Γαλλία ψάχνει σε όλη την χώρα να εντοπίσει 17 σπάνιου είδους πιθήκους που κλάπηκαν από ζωολογικό κήπο.