Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Σημερινή: Με τίτλο “Πρόεδρε, απάντα”  η οποία απευθύνει εκ νέου οκτώ ερωτήματα στον ΠτΔ για το Κυπριακό τα οποία όπως αναφέρει, ακόμη αιωρούνται και στα οποία ο Πρόεδρος δεν απαντά. Αλλού γράφει πως είναι νομικά ασαφές αν μπορούν να ισχύουν ακόμη και τώρα οι Συνθήκες του `60. Η “Σ” φιλοξενεί ακόμη δημοσκόπηση για τις δημοτικές που καταδεικνύει ότι το 85% των πολιτών θέλουν οριζόντια ψηφοφορία.

Αλήθεια: Με τίτλο  “Δεν δειλιάζω, προχωρώ με τόλμη” και αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΠτΔ για την επανάληψη των συνομιλιών και στις αντιδράσεις που υπάρχουν. Η “Α” προβάλλει ακόμη τις αναφορές του Αρείου Πάγου στην Αθήνα ότι είναι αόριστα τα στοιχεία των κυπριακών αρχών για έκδοση του Μιχάλη Ζολώτα. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται σε προγράμματα πρακτικής εξάσκησης νέων που ανέπτυξαν τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “`Ολα στο τραπέζι πενταμερούς” που γράφει πως θα υπάρξει διαιώνιση των συζητήσεων μέχρι και την 12η Ιανουαρίου και ότι όλες οι εκκρεμότητες θα τεθούν στην Διάσκεψη της Γενεύης. Αλλού γράφει πως βουνό είναι τα ανεκτέλεστα εντάλματα κατά ποδοσφαιρικών σωματείων και η αξία τους αγγίζει τα 246,3 εκ ευρώ. Ο “Φ” προβάλλει επίσης το δράμα των προσφύγων από τη Συρία σε καταυλισμούς στην Ευρώπη, με σχετικές φωτογραφίες.

Χαραυγή: Με τίτλο “Αξιοποίηση της νέας δυναμικής για λύση” που γράφει πως το βλέμμα είναι στραμμένο στη νέα διαδικασία για το Κυπριακό και ότι οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται ψύχραιμα να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό είναι υπόδειγμα δημιουργικής δικοινοτικής συνύπαρξης. Αλλού γράφει πως ο ‘Εφορος Αποκρατικοποιήσεων είναι ίσως ο πιο ακριβοπληρωμένος στο δημόσιο με μισθό 185.610 χιλιάδες ευρώ το έτος.

Sunday Mail: Με τίτλο “Τα κόμματα προσπερνούν την έκκληση για ενότητα” που γράφει πως τα κόμματα συνεχίζουν να αντιδρούν για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος σημειώνει πως θα ήταν δειλία να κάνει τώρα πίσω. Αλλού αναφέρει πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού επικρίνεται ότι προσηλυτίζει νεαρούς στο μοναχισμό και ότι με βάση στοιχεία υπάρχει ένας μοναχός για κάθε 1,000 άτομα στην Κύπρο. Αναφορά γίνεται επίσης στην ιστορία πατέρα και κόρης από την Αίγυπτο που διώκονταν στη χώρα τους ως χριστιανοί και ήρθαν στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή.

Καθημερινή: Με τίτλο  “Σκοτσέζικο ντους το Κυπριακό” και αναφέρει ότι η Μόρφου είναι στο προσκήνιο και ότι θα γίνει πάρε-δώσε μέχρι τη Γενεύη, ενώ γράφει και για το ρόλο που διαδραματίζει ο διεθνής παράγοντας. Στο ίδιο πλαίσιο φιλοξενείται και συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, ο οποίος κάνει λόγο για “πάρε-δώσε” μεταξύ των Κυπρίων. Αλλού αναφέρει ότι τρία είναι τα ανοικτά μέτωπα στην Αθήνα και αφορούν την αξιολόγηση των θεσμών, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό. Η “Κ” φιλοξενεί ακόμη συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας για το τερματικό LNG και άλλα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο.

Μάχη: Με τίτλο “Βιώσιμο το τραμ” φιλοξενεί συνέντευξη του Δημάρχου Λευκωσίας και εκ νέου υποψηφίου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, ο οποίος αναφέρεται στα έργα στην πρωτεύουσα και γράφει πως το τραμ στη Λευκωσία θα είναι βιώσιμο, αρκεί το κράτος να επενδύσει στις υποδομές του. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Επίσης η “Μ” γράφει πως οι Τούρκοι αποθρασύνονται και στήνουν σκηνικό Ιμίων το 2007.