Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Σημερινή: Με τίτλο “Πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η Γαλλία” αναφέρει ότι ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε χθες συναντήσεις στην Αθήνα και Λευκωσία, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό. Αλλού η “Σ” γράφει ότι εντοπίστηκαν σε ανοικτό χώρο κοντά σε γήπεδο φούτσαλ, αντιαρματικό RPG και βλήματα σε ανοικτό χώρο στην Λεμεσό ύστερα από πληροφορίες. Η “Σ” αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πήρε επιστολή από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον Επίτροπο Οικονομικών ότι η Κύπρος σκοπεύει να αποκλίνει σημαντικά από τον μεσοπρόθεσμο στόχο.

Αλήθεια: Με τίτλο  “Κόσμος πάει κι έρχεται…” γράφει ότι έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται σε διπλωματικό πεδίο με στόχο να υπάρξει αποδεκτό πλαίσιο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Την αρχή έκανε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, ο ΥΠΕΞ μεταβαίνει στη Μόσχα την 1η Νοεμβρίου ενώ φθάνει στην Κύπρο και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Η “Α” γράφει ότι ο Ελληνοκύπριος Μιχάλης Τσικνάκης και η Τουρκοκύπρια Τανούρ Σέρτογλου που παντρεύτηκαν φέτος, βραβεύθηκαν χθες στην 8η τελετή απονομής των δικοινοτικών βραβείων του Stelios Philanthropic Foundation. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι στάσεις εργασίας των δασκάλων, από τη Λεμεσό.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο  “Παρασκήνιο για `Αφροδίτη`” και γράφει ότι έντονες είναι οι διεργασίες για ανάπτυξη του κοιτάσματος με στελέχη κυβερνήσεων από το Ισραήλ και την Αίγυπτο να επισκέπτονται την Κύπρο. Γράφει ότι με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. Τονίστηκε ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια και θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση. Αλλού αναφέρει ότι αρχίζει σήμερα έλεγχο στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα η Ελεγκτική Υπηρεσία όπου θα τεθούν στο μικροσκόπιο προσλήψεις, μισθοί και ωφελήματα προσωπικού.

Χαραυγή: Με τίτλο “Μεσολαβητικό ρόλο επιδιώκει η Γαλλία” αναφέρει ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται να μεσολαβήσουν προς τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για στήριξη μέχρι τέλους της διαπραγματευτικής προσπάθειας για λύση του Κυπριακού και ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας. Αλλού αναφέρει ότι αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μελετά η Επιτροπή Εμπορίου για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στο Ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 13 εκ. Ευρώ. Προβάλλει επίσης ότι θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ του Υπουργού Υγείας και των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών η πρότασή του για επίλυση των προβλημάτων στο συμφωνητικό συνεργασίας του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία.

Cyprus Mail: Με τίτλο  “Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, δήλωσε ο ΠτΔ” γράφει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προχωρήσουν με βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Προβάλλει επίσης τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου όπου τονίστηκε ότι η τράπεζα εργάζεται για αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γράφει επίσης ότι η Βρετανία αποφάσισε τη δημιουργία τρίτου αεροδιαδρόμου στο Χήθροου.

Καθημερινή: Με τίτλο  “Διαμοιράζονται δια νόμου οι εξουσίες στην Κεντρική” γράφει ότι οι τροποποιήσεις που θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας έχουν οριστικοποιηθεί και παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι με drones για διενέργεια λεπτομερειακών επιθεωρήσεων σε πετρελαιοπηγές, καταφεύγουν διάφορες πετρελαϊκές εταιρείες καταφεύγουν για μείωση του κόστους και στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στη μείωση των εισοδημάτων τους. Η “Καθημερινή” αναφέρει επίσης ότι η ΡΑΕΚ θα καταθέσει προσχέδιο το οποίο διέπει το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας της αγοράς υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.