Πρωτομαγιά με χιλιάδες ανέργους και άσχημες συνθήκες εργασίας

Η 1η Μαΐου 2014, Μέρα των Εργαζομένων, βρήκε τους εργαζόμενους στην Κύπρο ίσως στην πιο άσχημη κατάσταση στη νεότερη ιστορία του νησιού. Οι ευθύνες είναι γνωστές και πολυσυζητημένες.

Με τις λανθασμένες αποφάσεις και τους άστοχους χειρισμούς, η χώρα οδηγήθηκε σε οικονομικά αδιέξοδα με χιλιάδες άνεργους, με ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και συνθήκες εργασίας που κάθε άλλο παρά θυμίζουν Ευρώπη.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την Εργατική Πρωτομαγιά και στηρίζει τους πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μέσα στις συνθήκες μνημονίου που βιώνει η πατρίδα μας, η Εργατική Πρωτομαγιά παίρνει ένα άλλο χρώμα και στέλνει πιο δυνατά μηνύματα.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης οι εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν το κόστος της κρίσης, για την οποία οι ίδιοι ελάχιστα ευθύνονται βεβαίως. Ευθύνη έχουν αυτοί που διαχρονικά δημιούργησαν ένα υδροκέφαλο μη ευέλικτο κράτος και διαχειρίστηκαν τα ταμεία με τρόπο που σήμερα η χώρα έχει πλέον τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ανεργία και προβληματικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί τους εργαζομένους να συσπειρωθούν γύρω από το αίτημα για αξιοπρεπή εργασία και δίκαιη κατανομή βαρών. Τα σύγχρονα αιτήματα του εργατικού κινήματος μπορούν να βρουν επιτυχή έκφραση μέσα από τη διεκδίκηση της εφαρμογής μίας νέας οικονομικής αντίληψης που να προωθεί την πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες θέσεις εργασίας.

Ως Οικολόγοι ζητούμε να δοθεί πράσινη απάντηση στην οικονομική κρίση. Απαιτείται η στροφή σε νέα μορφή πράσινης ανάπτυξης.Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των άλλων φιλικών προς το περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τεχνολογιών. Έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Τα έργα ανάπτυξης πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και να ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό.