Προώθηση θεσμού διαμεσολαβητή για επίλυση αστικών διαφορών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου συζήτησε σήμερα,  με τους Προέδρους και αντιπροσωπείες από το ΚΕΒΕ και το ΕΤΕΚ, τρόπους προώθησης του θεσμού της διαμεσολάβησης στην επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών.

Ανέφεραν ότι  ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα βοηθήσει στην ταχύτερη επίλυση τέτοιων διαφορών, ενώ θα αποσυμφορήσει σε σημαντικό βαθμό τα Δικαστήρια.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις τόσο για την προώθηση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, η οποία, όπως ανέφερε, κρίνεται από όλους ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό κόστος.

“Μια προσπάθεια η οποία υιοθετείται και προωθείται από πλευράς της Κυβέρνησης ούτως ώστε αυτή να τύχει εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις αλλά και σε οποιεσδήποτε άλλες διαφορές οι οποίες μπορούν μέσα από μη διαδικασία της διαμεσολάβησης να έχουν κατάληξη με τη συμφωνία των μερών”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει από τη μια τους πολίτες που έχουν τέτοιους είδους υποθέσεις ώστε να διεκπεραιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και από την άλλη να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι από το σύνολο των υποθέσεων που καταχωρούνται στα Δικαστήρια, μόνο το 2-3% καταλήγουν στη διαδικασία της ακρόασης, δηλαδή γύρω στο 97-98% των υποθέσεων καταλήγουν σε μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση του Δικαστή, και διερωτήθηκε γιατί αυτή τη διαδικασία να μην την προωθηθεί εξωδικαστικά.

“Έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προώθησης αυτού του θεσμού, ενημέρωσης από τη μια των πολιτών, αλλά και από την άλλη, να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και στην ανάδειξη αυτού του θεσμού μέσα από τη σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση των διαμεσολαβητών και σωστή αξιοποίησή τους από τους ενδιαφερομένους”, είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως σε άλλες χώρες δεν περιορίζουν τη διαμεσολάβηση μόνο σε αυτού του είδους τις διαφορές αλλά αποτελεί και μέρος παρέμβασης σε ποινικές υποθέσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. “Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πώς προωθούμε την επίλυση αστικών, εμπορικών διαφορών, αλλά και οικογενειακών υποθέσεων όπως είναι η επίλυση των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαζευγμένων συζύγων”, είπε

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα προώθησης του θεσμού, ο κ. Νικολάου είπε πως ήδη άρχισε να εφαρμόζεται για ένα μέρος υποθέσεων, και η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί περαιτέρω.

“Γίνεται μια προσπάθεια και συζήτηση μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο, στις αλλαγές που προωθούνται τώρα στις δικαστικές διαδικασίες, για να υπάρξει η δυνατότητα πρόνοιας ούτως ώστε είτε να προηγείται της οποιασδήποτε διαδικασίας, είτε στο μέσο της διαδικασίας, προτού μια υπόθεση οδηγηθεί στην ακρόαση, να γίνεται προσπάθεια διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή διαμεσολαβητή”, είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου με τους αρμόδιους φορείς σε ενάμιση μήνα ώστε να ανασκοπήσουν της όλης προσπάθειας και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που είναι το άλλο μέρος αυτής της υπόθεσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει ένα ενιαίο μητρώο για όλους τους εγκεκριμένους διαμεσολαβητές που να τηρείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και το οποίο θα καλύπτει τα μέλη όλων των σωμάτων που εμπλέκονται, ΚΕΒΕ, ΕΤΕΚ και Δικηγορικό Σύλλογο.

Ερωτηθείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται για την απονομή δικαιοσύνης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, καθώς χρειάζονται μερικά χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης δήλωσε ότι ως ένας νέος θεσμός, “προσδοκούμε ότι θα συνεισφέρει θετικά στη κοινωνία, στον απλό πολίτη, ο οποίος θέλει να βλέπει τη διαφορά ή διεκδίκηση που έχει να επιλύεται το συντομότερο δυνατόν”.