Προχωρεί η διαδικασία για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, σε ανοικτό διάλογο που είχε στο “Σπίτι της Ευρώπης”, στη Λευκωσία, μίλησε για τις αδυναμίες των Ρυθμιστικών Αρχών ενημερώνοντας τους ακροατές του ότι έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, αλλά και η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο για την Ενιαία Εποπτική Αρχή και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, με Ενιαία Διεύθυνση και Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, στην Ευρώπη και στην Κύπρο αλλά και στις ΗΠΑ, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι “τα πράγματα ήσαν πολύ απλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δηλαδή αναλάμβαναν πολλούς κινδύνους και όσο περισσότερους κινδύνους αναλάμβαναν, τόσο περισσότερα μπόνους έπαιρναν και στο τέλος το τίμημα το πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος, όμως αρκετά”.

“Αρκετά και με τους οίκους αξιολόγησης”, είπε ο κ. Μπαρνιέ, αναφέροντας πως “κάποιοι ελεγκτές και κάποιοι ελεγκτικοί οίκοι αξιολόγησης έχουν δώσει πολύ καλούς βαθμούς σε κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες στο τέλος είχανε πτωχεύσει, ενώ παρατηρήθηκε και σύγκρουση συμφερόντων”.

“Άρα, αρκετά και με αυτό και η Ομάδα των 20 θέλει να έχει καθαρούς οίκους αξιολόγησης, τους χρειαζόμαστε, αλλά θα πρέπει και αυτοί να ρυθμίζονται και να εποπτεύονται, με διαφάνεια στις μεθόδους που χρησιμοποιούν και να εμποδίζονται οι συγκρούσεις συμφερόντων”.

Σε αποψινή εκδήλωση, , όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ, άλλοι εκπρόσωποι Πρεσβειών, όπως της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ελβετίας, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μπαρνιέ να αναφερθεί εν εκτάσει στο νέο οικονομικό/ χρηματοδοτικό σύστημα για την Ευρώπη και για τη θέσπιση νέων κανόνων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και την εγκαθίδρυση ενός ασφαλούς, υπεύθυνου, αναπτυξιακού αλλά και ορθώς ελεγχομένου οικονομικού τομέα στην Ευρώπη.

Παρουσιάζοντας στο ακροατήριο τον κ. Μπαρνιέ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, είπε ότι διοργανώθηκε αυτή η εκδήλωση, προκειμένου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μετά από ένα πρόγραμμα συναντήσεων με την κυπριακή Κυβέρνηση, να έχει μίαν ανοικτή συζήτηση για το θέμα “Κύπρος Ευρώπη”.

“Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος”, διευκρίνισε ο κ. Μπαρνιέ από την αρχή της παρουσίας του ενώπιον του ακροατηρίου, “δεν είναι ένας τεχνοκράτης των Βρυξελλών, αλλά είναι ένας πολιτικός άνδρας ή γυναίκα πολιτικός και έχουμε πολιτικές ευθύνες, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε και θα πρέπει να σεβόμαστε τον όρκο τον οποίο έχουμε κάνει ενώπιον Δικαστηρίου και να κάνουμε τη δουλειά μας προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Ευρώπης”.

Ο κ. Μπαρνιέ παρουσίασε συνοπτικώς το έργο που ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν επιτελέσει τα τελευταία τρία έτη στον τομέα της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και των υπηρεσιών, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στο νέο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζοντας ότι “αυτό αφορά άμεσα την Κύπρο, όπως και το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Δεν έχω έρθει στην Κύπρο, όπως το ίδιο κάνω και με οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ, για να δώσω εγώ μάθημα στους άλλους, αλλά δική μου ευθύνη σε αυτό τον τομέα είναι εγώ να μάθω και να πάρω μαθήματα σε σχέση για παράδειγμα με ό,τι έχει γίνει με τη Λίμαν Μπράδερς πριν πέντε έτη και την κατάρρευση στις ΗΠΑ και τη χρηματο-οικονομική κρίση που επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και που έχει επιδεινώσει την κρίση χρέους”.

“Έχουνε καταφέρει ουσιαστικά”, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, “να δώσουνε δάνεια τεράστια, απλά για να τα αφήσουνε στις επόμενες γενιές και αυτές οι κρίσεις έχουν συνενωθεί σε όλη την Ευρώπη και έχουν αποκαλύψει κάποιες αδυναμίες είτε σε εθνικό επίπεδο είτε συλλογικές αδυναμίες”.

“Για αυτό”, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, “εγώ δεν πιστεύω ότι μπορούμε εμείς να δώσουμε μαθήματα, διότι αυτές οι αδυναμίες υπάρχουνε σχεδόν παντού, αλλά έχουν αποκαλυφθεί, υπογραμμισθεί και ξεσπάσει στα μούτρα μας σε διάστημα ενός ή ενάμισι έτους”.

Έτσι, ιδίως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου 2012, όπως ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ, αυτό που κάνουν είναι “να μάθει ο καθένας το μάθημά του σε εθνικό επίπεδο και μαζί για ό,τι μας αφορά όλους συλλογικώς”.

“Αυτή η κρίση”, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, “έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες των ρυθμιστικών Αρχών, την απουσία ρύθμισης ή και την πολύ κακή εποπτεία των Τραπεζών και μίαν μη επαρκή ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, που, όπως και εδώ στην Κύπρο, είχαν αποκτήσει μία δυσανάλογη διάσταση, σε σχέση με τη βαρύτητα της οικονομίας της χώρας και υπήρχαν τραπεζίτες, οι οποίο νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν τα πάντα και ότι όλα τους επιτρέπονταν και στους οποίους εμείς είχαμε επιτρέψει τα πάντα, χωρίς κανονισμούς και χωρίς εποπτεία”.