Προτάσεις για Μείωση της Μάστιγας της Ανεργίας

Του Μάριου Φλουρέντζου*

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας των νέων και πιο κάτω θα ήθελα να αναφερθώ στα αίτια και στις επιπτώσεις της ανεργίας, όπως και στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Αρχικά, ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που ενώ είναι ικανό και διαθέσιμο να ασχοληθεί, δε δύναται να βρεί εργασία. Είναι ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Κύπρο μας και πρέπει ως Νεολαία του Κινήματος Οικολόγων να πράξουμε αναλόγως. Ένα απο τα αίτια είναι η αστικοποίηση του πληθυσμού – παραγωγής, δηλαδή γίνεται μηχανοποίηση και αυτοματοποίηση, άρα λιγότερα εργατικά χέρια. Επίσης, υπάρχει ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός και λανθασμένη επιλογή σπουδών, με αποτέλεσμα πολλά διπλώματα και πτυχία να μένουν στο ράφι.

Επιπρόσθετα, οι Διεθνείς και Τοπικές «οικονομικές κρίσεις» συμβάλλουν δραστικά στην αύξηση της ανεργίας. Ας σημειωθεί ακόμα, πως η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, είναι κάτι που απεχθάνονται οι περισσότεροι πολίτες και τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και περισσότερα σκάνδαλα. Το ίδιο συμβαίνει με την υπερωριακή απασχόληση και φυσικά την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας απο τους εργοδότες.

Οι επιπτώσεις που έχει ο νέος πολίτης ως άνεργος είναι η στέρηση αγαθών, η οικονομική δυσπραγία, διάφορα προβλήματα επιβίωσης και λόγω αυτών των προβλημάτων αντί οι εργοδότες να ευαισθητοποιούνται, εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Επίσης δημιουργείται μια ανασφάλεια, απαισιοδοξία, άγχος και περιορισμός θέλησης. Την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι προτιμούν άλλες χώρες για αναζήτηση εργασίας, οπότε γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Εκτός απο τα παραπάνω, το κράτος ξοδεύει μεγάλα ποσά για επιδόματα στους άνεργους.

Ως μέλος ενός οργανωμένου συνόλου, Νεολαία Οικολόγων, εισηγούμαι κάποιους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας. Αρχικά, η αναβάθμιση του θεσμού του επαγγελματικού προσανατολισμού. Δηλαδή να γίνεται σωστή και έγκαιρη ενημέρωση προς τους μαθητές, αφού πρώτα γίνουν μελέτες απο τους αρμόδιους για τις ανάγκες της χώρας. Επίσης, θα μπορούσαν να γίνονται ευκολίες δανειοδότησης για ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και ενημέρωση των νέων για έγκαιρη καταβολή αιτήσεων. Να σημειωθεί ακόμα πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να τύχουν καλύτερης διαχείρισης.

Συμπερασματικά, η ανεργία είναι ένα διαχρονικό – διαρθρωτικό πρόβλημα που ναι μεν, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, αλλά αν ο κάθε νέος από εμάς, ανέχεται τα κακώς κείμενα του κράτους και μένει άπραγος, τότε κανένας δε θα μας ακούσει.

Πιστεύω ότι ως Νεολαία Οικολόγων, πρέπει να «ξυπνήσουμε» και να φέρουμε κοντά περισσότερο κόσμο ούτως ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας αξίζει.

Θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία και φυσικά, επακόλουθο αυτού, να υπάρξουν ευκαιρίες ανέλιξης στον τομέα της εργασίας.

*Βοηθός Γενικός Γραμματέας Νεολαίας Οικολόγων

Marios Flourentzou Pic