Προσφυγή κατά Αναστασιάδη από Σταυρινάκη

Εκδίκαση της προσφυγής από την Πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου ζητούν οι δικηγόροι Σταυρινάκη

Την εκδίκαση της προσφυγής του τέως Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, από την Πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν σήμερα οι δικηγόροι του προσφεύγοντος, Ανδρέας Λαδάς και Γιώργος Σεραφείμ, υποβάλλοντας ότι η ανάκληση του διορισμού του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν συνιστά “διοικητική πράξη ή απόφαση”, αλλά “κυβερνητική πράξη” που μπορεί να ελεγχθεί μόνον με προσφυγή, συμφώνως του Άρθρου 139 του Συντάγματος.

Παράλληλα με την προσφυγή, ο κ. Σταυρινάκης κατέθεσε και Αίτηση στο Ανώτατο για έκδοση προσωρινού διατάγματος επιστροφής στα καθήκοντά του, μέχρις ότου εκδικασθεί η προσφυγή, η ακρόαση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστή Κώστα Παμπαλλή, που αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η προσφυγή στρέφεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο στην παρούσα υπόθεση εκπροσωπεί ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης και ο οποίος, στη διάρκειας τριών περίπου ωρών σημερινής ακρόασης, αντέκρουσε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του κ. Σταυρινάκη, δηλώνοντας ότι ο διορισμός που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2013 από τον τότε Πρόεδρο Χριστόφια ήταν αντισυνταγματικός και ότι δεν υπήρξε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Απριλίου 2013 “παύσις” του τέως Υποδιοικητή αλλά “ανάκληση διορισμού”.

Επρόκειτο, δηλαδή, για μια διοικητική πράξη, είπε ο κ. Βελάρης, η οποία δεν προκαλεί σύγκρουση εξουσιών ή αμφισβήτηση δικαιοδοσίας, δεν επηρεάζεται οιοσδήποτε θεσμός ή Αρχή, επομένως δεν εμπίπτει στο Άρθρο 139 του Συντάγματος και ούτε υπέστη ζημιά η Κεντρική Τράπεζα από την πράξη αυτή, επομένως η προσφυγή πρέπει να απορριφθεί και, εάν ο κ. Σταυρινάκης επιδιώκει κάποια αποζημίωση, μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας “θεραπεία” για τη ζημιά που υπέστη.