Προσφυγές στο ΓΔΕΕ για το κούρεμα των καταθέσεων

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΓΔΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα την εισαγωγή προς εξέταση 12 προσφυγών καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με τις οποίες ζητούν την ακύρωση του μνημονίου ή και τη χορήγηση αποζημιώσεων για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οπως τονίζεται στο ανεπίσημο έγγραφο του ΓΔΕΕ προς τον Τύπο, στις 25 Μαρτίου 2013, το Eurogroup εξέδωσε απόφαση (Eurogroup Statement of Cyprus), σχετικά με την πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές ως προς τα βασικά στοιχεία του μελλοντικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, καθώς και ως προς τη χρηματοδοτική βοήθεια από τον ΕΜΣ στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος, και ιδίως κατά το μέρος που αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, όπως εκτελείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Το Eurogroup και μέσω αυτού η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήρτησε τη συγκατάθεση και συμφωνία περί παροχής πιστώσεων ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τη λήψη της απόφασης αυτής.

Προς υλοποίηση των όσων αποφασίσθηκαν, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία τυγχάνει μέρος-μέλος του Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσε το Κ.Δ.Π. υπ` αριθμό 104/2013 με τίτλο «το Περί της Πώλησης Ορισμένων Εργασιών της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd Διάταγμα του 2013» και με ημερομηνία 29.3.2013.

Ως αποτέλεσμα του διατάγματος όλοι οι ενάγοντες, καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και/ή της Τράπεζας Κύπρου, υπέστησαν ζημία και οι καταθέσεις τους έχουν απομειωθεί (κουρευτεί).

Στις υποθέσεις που εισήχθησαν σήμερα στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ οι ενάγοντες/καταθέτες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση (η οποία αποτελεί κοινή απόφαση στην ουσία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) πάσχει καθότι βαίνει πέραν των εξουσιών τις οποίες έχει παραχωρήσει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όργανα αυτά και προσβάλλει το δικαίωμα το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προασπίσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 17 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κανένα απολύτως σημείο ούτε στη Συνθήκη (άρθρα 282-284) αλλά ούτε και στο Πρωτόκολλο (αριθ. 4) για το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ, περιέχεται ή παραχωρείται εξουσία είτε για την απομείωση ή κούρεμα καταθέσεως ως στόχου, σκοπού ή μέσου αλλά ούτε και συμμετοχή σε ή δημιουργία μηχανισμού του τύπου ΕLΑ («Emergency Liquidity Assistance») αλλά ούτε και σε συμμετοχή διαδικασίας προς λήψη απόφασης με την οποία να εξαρτάται η παροχή συνδρομής ως κράτος μέλος από την επιβολή μεταξύ άλλων του κουρέματος των καταθέσεων, υποστηρίζουν οι ενάγοντες.

Κατά το άρθρο 35 του Πρωτοκόλλου για το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών η ΕΚΤ υπέχει ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις έναντι άλλων πιστωτών και χρεοφειλετών ή έναντι οιουδήποτε προσώπου, αναφέρουν οι ενάγοντες.
Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό έγγραφο του Δικαστηρίου, έξι από τις νεοεισαχθείσες προσφυγές ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο, της 25ης Μαρτίου 2013.

Αλλες έξι προσφυγές ζητούν αφενός την ακύρωση της ίδιας απόφασης του Eurogroup και αφετέρου την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν οι ενάγοντες μετά την υπογραφή του μνημονίου. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση με την αιτιολογία ότι υπάρχει επαρκής αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των απαιτήσεων της Επιτροπής και της απώλειας των κεφαλαίων λόγω «κατάφωρης παραβίασης υπέρτερου κανόνα δικαίου που προστατεύει τους ιδιώτες», όπως ορίζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή/και το άρθρο 17 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.