Προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτεί εκποιήσεις ακινήτων, ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, αναφέρει η ΣΕΚ και κάνει λόγο για «τεράστιες και ασήκωτες ευθύνες» των τραπεζών για τη σημερινή οικονομική δυσπραγία.

Προσθέτει ότι αν υπάρχει ανάγκη εκποιήσεων κάποιων περιουσιών, αυτές να προέλθουν από «εκείνες που είναι εγκλωβισμένες στα χέρια συγκεκριμένων ατόμων, (π.χ. στον τομέα της ανάπτυξης γης), που δανειοδοτήθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συσσώρευσαν πλήθος ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα είναι αναξιοποίητα».

Σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «Κυβέρνηση, Βουλή και άλλα κοινωνικά σύνολα οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση με βασικό στόχο – τουλάχιστον – την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Καλεί την κυπριακή πολιτεία να βρει τρόπους, μηχανισμούς και πολιτικές για να προστατευθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το ύψιστο αγαθό της ιδιοκατοίκησης.

Η τραπεζική ευρωστία και οποιαδήποτε νέα κερδοφορία, συνεχίζει η ΣΕΚ, δεν μπορεί να προκύψει μέσα από την εκποίηση των περιουσιών ανυποψίαστων πολιτών που δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη.

Ο λόγος λοιπόν γι’  αυτά τα κορυφαία ζητήματα ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία διαπραγματευόμενη με την Τρόικα, την Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες, οφείλει να δώσει πειστικές και ξεκάθαρες λύσεις που θα προστατεύουν το ύψιστο αγαθό της ιδιοκατοίκησης, καταλήγει η ανακοίνωση.