Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προς άρση οδεύει το αδιέξοδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά τη θετική έκβαση της συνάντησης που είχε ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Τον τελευταίο λόγο έχει, βέβαια, η γενική συνέλευση των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας σχολιάζαν μετά την συνάντηση με τον Κ.Αρβανιτόπουλο ότι «για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε το πρόγραμμα επανατοποθέτησης των 650 σε ιδρύματα που έχουν κενά. Είθε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για προγράμματα κινητικότητας από τα ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου, που θα απορροφήσουν το σύνολο όσων είναι σε διαθεσιμότητα» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών που συναντήθηκε με τον υπουργό έλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος.

«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τόνισε, επίσης, ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και επανέλαβε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να λειτουργήσει άμεσα.

Εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, η πρόεδρος του συλλόγου Νάνσυ Μιχοπούλου, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της συνάντησης, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης σημείωσε ότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε ο υπουργός στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των υπαλλήλων. Όπως τονίστηκε, οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

Ο υπουργός Παιδείας συναντάται με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ συζητήθηκαν, παρουσία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Ο πρύτανης Ι. Μυλόπουλος τους ενημέρωσε για τις προτάσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει δυνατότητα «η όποια υποστελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει» με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων και την «κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού» τους να αντιμετωπιστεί μέσω της δια-ιδρυματικής κινητικότητας υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα και έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργαστηριακού προσωπικού. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι ενστάσεις για αποκατάσταση ανακριβειών κατά την απογραφή τους.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τομείς (γραμματείες, ορκωμοσίες, κ.α.). Υπάλληλος του τεχνικού κλιμακίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους δεκαοκτώ μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές αποχώρησαν και τα μέλη της συγκλήτου συνεδριάζουν για να εκδώσουν σχετικό ψήφισμα.