Δικαίωμα ψήφου 38.605 μέλη

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, από τις 09:00 π.μ μέχρι τις 06:00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί η Α’ Φάση της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, για περίοδο τεσσάρων ετών.

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του Κόμματος. Οι υποψήφιοι είναι:

1. Καρογιάν Μάριος

2. Παπαδόπουλος Νικόλας

Στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, θα έχουν δικαίωμα ψήφου 38 605 μέλη. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας θα έχουν δικαίωμα ψήφου 14 030 μέλη, στη Λεμεσό 9702, στην Πάφο 6395, στην Λάρνακα 4746 και στην ελεύθερη Αμμόχωστο 3594.

Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου που έληγε η προθεσμία για υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Μελών του Κόμματος προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου, παραλείφθησαν 19 104 αιτήσεις εγγραφής μέλους, από τις οποίες μετά την επεξεργασία τους από τις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος, ενεγράφησαν 17 109 νέα μέλη. Συγκεκριμένα, στην Επαρχία Λευκωσίας ενεγράφησαν 6171 νέα μέλη, στη Λεμεσό 4584, στην Πάφο 2259, στη Λάρνακα 2262, στην Αμμόχωστο 1829 και στο ΔΗΚΟ εξωτερικού 4.

Το μητρώο μελών θα αναρτηθεί στα Γραφεία των Επαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 από τις 9 π.μ μέχρι τις 1 μ.μ για επιθεώρηση και υποβολή τυχόν ενστάσεων.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα εξής Επαρχιακά Εκλογικά Κέντρα:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΧΩΡΟΣ ΜΕΛΗ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Λευκωσία Ξενοδοχείο Hilton Park Μέλη Επαρχιακής Οργάνωσης Λευκωσίας και Μέλη Επαρχιακών Οργανώσεων Κερύνειας, Αμμοχώστου και Μόρφου που διαμένουν στην επαρχία Λευκωσίας.

Λεμεσός Αίθουσα Δεξιώσεων «MILLENIUM»
(έναντι Νέου Λιμανιού) Μέλη Επαρχιακής Οργάνωσης Λεμεσού και Μέλη Επαρχιακών Οργανώσεων Κερύνειας, Αμμοχώστου και Μόρφου που διαμένουν στην επαρχία Λεμεσού.

Λάρνακα Αίθουσα Δεξιώσεων «ΑΣΤΕΡΙΑ»
(Αραδίππου) Μέλη Επαρχιακών Οργανώσεων Λάρνακας και Αμμοχώστου που διαμένουν στην επαρχία Λάρνακας .

Πάφος Αίθουσα Δεξιώσεων «ΜΟΝΤΕ ΛΙΖΑ»
(Λεωφ. Μεσόγης) Μέλη Επαρχιακής Οργάνωσης Πάφου και οι πρόσφυγες μέλη του Κόμματος που διαμένουν στην επαρχία Πάφου.
Αμμόχωστος Ξενοδοχείο «ΑΙΝΕΙΑΣ»

(Αγ. Νάπα) Μόνο τα μέλη των πιο κάτω Τοπικών Οργανώσεων: Αγία Νάπα, Αυγόρου, Βρυσούλες/Αχερίτου, Δάσος Άχνας, Δερύνεια, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου, Παραλίμνι, Σωτήρα,  Φρέναρος.

Κάθε Μέλος του κόμματος που έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ασκεί αυτοπροσώπως το δικαίωμα του εκλέγειν και ψηφίζει με βάση τους κανονισμούς που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο.

Κάθε Μέλος, κατά την προσέλευσή του στο Επαρχιακό Εκλογικό Κέντρο πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να φέρει μαζί του, το Δελτίο Πολιτικής Ταυτότητας ή το Διαβατήριο ή το Εκλογικό Βιβλιάριο ή την Άδεια Οδήγησης για να διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία.

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αυτή αφορά εκλογή για το ύπατο αξίωμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Καλούνται όλα τα μέλη να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών διαδικασιών έχει καταστεί παράδοση στο Κόμμα μας. Οι Επαρχιακοί Έφοροι Εκλογής εργάζονται σκληρά και συντονισμένα με τα επιτελεία τους για την ομαλή εφαρμογή των σχετικών καταστατικών προνοιών και των αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων ώστε η εκλογική διαδικασία να εξελιχθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή της.