Προκλητική η Μέρκελ στη Λισαβόνα. Ακολούθησαν τα εύσημα

Προκλητική ήταν η δήλωση της  Αγκελας Μέρκελ στη Λισαβόνα ότι «το πορτογαλικό μνημόνιο δεν το έφτιαξε η Γερμανία». Η  γερμανίδα καγκελάριος που δεν έλαβε και τη θερμότερη υποδοχή από τους πορτογάλους, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα χαρακτηρίζοντας το «αναγκαίο» και δήλωσε πως «η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα πρέπει να αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικό”.

Στη συνάντηση της με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Κοέλιο αναγνώρισε την προσπάθεια της χώρας λέγοντας, ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας είναι “πολύ βελτιωμένοι” και πως είναι πεπεισμένη ότι “η Πορτογαλία είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει την κρίση”.

Οι οικονομικές πολιτικές έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες στον πληθυσμό της Πορτογαλίας, παραδέχθηκε  η Άγγελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε να υποστηρίξει προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας,  επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση προβλήματων που ανακύπτουν.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας δήλωσε στη διάρκεια μιας συνάντησης Πορτογάλων και Γερμανών επιχειρηματιών ότι στην ευρωζώνη εφαρμόζονται «πάρα πολλές οικονομικές πολιτικές δίχως τον απαιτούμενο συντονισμό».

«Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν μία ένωση η οποία αντιλαμβάνεται εκ των προτέρων τα προβλήματα», αντί για μία που απλώς «αντιδρά στις συνέπειές τους», ανέφερε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Μέρκελ, που είχε συνομιλίες αρχικά με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και κατόπιν με τον Πάσους Κουέλιου, αναμενόταν να συμμετάσχει αργότερα στη συνάντηση επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών, στο πλαίσιο της πεντάωρης επίσκεψής της.

Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα με αντάλλαγμα σειρά δρακόντειων μέτρων λιτότητας, τα οποία προσπαθεί να εφαρμόσει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει πολύ περί ανάπτυξης, κι είναι καιρός και η Πορτογαλία να λάβει επίσης βοήθεια από την ΕΕ» σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας ‘Αλβαρο Σάντους Περέιρα στους δημοσιογράφους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο για να διαδηλώσουν στην διάρκεια της συνάντησής του με τον Καβάκο Σίλβα. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί προληπτικά για τις διαδηλώσεις.