Επιδοτείται η εξωσωματική στην Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk ανακοίνωσε πως η Πολωνία θα αρχίσει να επιδοτεί την εξωσωματική γονιμοποίηση μέσω των ασφαλιστικών ταμείων από τον Ιούλιο του 2013, παρά τις αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Τα ζευγάρια θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν οικονομική ενίσχυση από τα ασφαλιστικά ταμεία για τρεις απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Αρχικά, θα καλύπτεται μόνο η διαδικασία της εξωσωματικής και τα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν για τα φάρμακα. Όμως στο μέλλον θα ενταχθεί και το ποσόν για τα φάρμακα στην επιδότηση.

Μέχρι τώρα οι Πολωνοί που ήθελαν να κάνουν εξωσωματική έπρεπε να καλύψουν μόνοι τους το κόστος και δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για τη θεραπεία, που αποτελεί για πολλά ζευγάρια τον μόνο τρόπο να αποκτήσουν παιδιά.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το κράτος θα επενδύσει 12 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα της εξωσωματικής μέσα στον επόμενο χρόνο, ποσόν που θα διπλασιαστεί σταδιακά.

Πάνω από το 90% των Πολωνών (38 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της χώρας) δηλώνουν Ρωμαιοκαθολικοί και η Εκκλησία έχει πολύ σημαντική επιρροή στη χώρα.

Το Βατικανό θεωρεί ανήθικη την εξωσωματική λόγω της απόρριψης μεγάλου αριθμού εμβρύων που συντελείται κατά τη διαδικασία.

Η συντηρητική αντιπολίτευση έχει ασκήσει πιέσεις να απαγορευθεί η εξωσωματική προτείνοντας ποινές φυλάκισης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κοινοβουλευτική διαμάχη γύρω από το θέμα ώθησε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις για το θέμα.

“Ο στόχος του νέου προγράμματος είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των ασθενών και των εμβρύων και να δώσει ίση πρόσβαση σε όλους σε μια διαδικασία υψηλού κόστους” δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: AFP / Γαλλικό Πρακτορείο