Προειδοποιήσεις Πούτιν προς Αμερικανικό Κογκρέσο για τη Συρία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση πληγμάτων στην Συρία, καθώς αυτά θα συνιστούσαν “επίθεση” αν πραγματοποιούνταν “εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ”.

Αν το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει την έγκριση προσφυγής στη βία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δώσει το πράσινο φως στην πραγματοποίηση πληγμάτων, οι ΗΠΑ “θα εγκρίνουν μια επίθεση – καθώς ο,τιδήποτε γίνεται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά μια επίθεση, με εξαίρεση την περίπτωση της αυτοάμυνας”, δήλωσε ο Πούτιν στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Όμως η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

“Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με τη νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης περιμένοντας (να δούμε) αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι”, σχολίασε επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση πληγμάτων στην Συρία θα είναι “απαράδεκτη”.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε επίσης σήμερα τον Τζον Κέρι ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο όσον αφορά τον ρόλο της Αλ Κάιντα στη συριακή σύγκρουση κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή με την οποία επιζητούσε την έγκριση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της συριακής κυβέρνησης από τους βουλευτές των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έστειλε ένα καταδρομικό το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο για να ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού της ναυτικού στην περιφέρεια, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων.

Το καταδρομικό Μασκβά αναμένεται να φθάσει στην ανατολική Μεσόγειο -όπου θα ενωθεί με μια ομάδα άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων- σε περίπου δέκα ημέρες, είπε η πηγή αυτή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Μαζί του θα πλέουν ένα αντιτορπιλικό από τον στόλο της Βαλτικής και μια φρεγάτα από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια συνέντευξή του που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα δεν απέκλεισε η Μόσχα να ενέκρινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, εάν παρουσιαστούν αδιάσειστες αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι οι συριακές τακτικές δυνάμεις είναι αυτές οι οποίες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.
Σημείωσε όμως παράλληλα ότι οποιαδήποτε επιχείρηση άνευ της έγκρισης του ΟΗΕ θα ήταν παράνομη.

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ορισμένα εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Δαμασκό.

“Έχουμε μια σύμβαση, παραδώσαμε ορισμένα εξαρτήματα αλλά δεν ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις, προς το παρόν τις έχουμε διακόψει”, είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβι Κανάλ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας που ρωτήθηκε για το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι τα εξαρτήματα των S-300 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία δεν επαρκούν για τη συναρμολόγηση ενός πλήρους πυραυλικού συστήματος, έτοιμου προς χρήση.

«Ακόμη και αν παραδοθούν όλα τα εξαρτήματα των S-300, εκτιμούμε ότι τα συστήματα αυτά θα είναι επιχειρησιακά στα τέλη του 2014-`15» ανέφερε το Κέντρο Αναλύσεων του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.