Προδρόμου: Ο Ερντογάν καλείται να δώσει δείγματα καλής γειτονίας και όχι επεκτατισμού

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερνοτγάν στην Αθήνα, ο Εκπροσώπος Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο  Τούρκος Πρόεδρος καλείται με την επίσκεψη στην Ελλάδα να δώσει πραγματικά δείγματα καλής γειτονίας και συνεργασίας και όχι επεκτατισμού:

“Παρακολουθούμε βεβαίως με ενδιαφέρον την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Εκεί που έχει οδηγήσει την διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια την Τουρκία να παίρνει τις τελικές αποφάσεις, σύμφωνα και με την κατεύθυνση που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ότι δηλαδή δεν μπορεί και δεν νοείται να λύση του Κυπριακού με την Τουρκία να συνεχίζει να αξιώνει την ομηρία της Κύπρου με εγγυήσεις ή στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

Γι’αυτό είναι σημαντικό να δούμε πώς διαμοφώνεται η πολιτική του Ταγιπ Ερντογάν, ιδιαίτερα τη στιγμή που εκφράζει γενικά την πρόθεση για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τους προσανατολισμούς του στην πράξη, την ώρα που η Τουρκία καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να ανταποκριθεί σε βασικά προαπαιτούμενα τόσο για τη σχέση της με την Ε.Ε. όσο και γενικότερα με το δυτικό σύστημα.

Επίσης θεωρούμε ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, που προϋπόθεση έχουν τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, θα μπορούσε να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού και γενικότερα στη σταθερότητα στην περιοχή. Γι’αυτό το σκοπό θα πρέπει βεβαίως ο Τούρκος Πρόεδρος να εγκαταλείψει τις εντελώς ανεδαφικές όσο και επικίνδυνες απόψεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με προσανατολισμό τον επεκτατισμό της χώρας του.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το βαδικό θεμέλιο της ειρήνης και της ισορροπίας στην περιοχή εδώ και σχεδόν δυο αιώνες.”