Προδρόμου:Η Κύπρος έχει σύμμαχο την ΕΕ στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ σημειώνει με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, όπως αυτά αποτυπώνονται σε αποφάσεις μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και των επαφών της διευρυμένης αντιπροσωπείας της κυπριακής Κυβέρνησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σήμερα φαίνεται ότι η ΕΕ μπορεί να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθεια αναζήτησης μιας πραγματικής λύσης του κυπριακού ζητήματος. Η Κύπρος αξιοποιεί σωστά την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ένωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται και στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ως προϋπόθεση μιας ουσιαστικής και λυσιτελούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, αποδέχεται την αναγκαιότητα για συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα ενισχύσουν τη διαδικασία του διαλόγου, στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την αλυσίδα εφοδιασμού και τις οδούς της ενέργειας, στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με ειδική αναφορά και στις τρεις υπαλλακτικές λύσεις που μελετώνται, αλλά και ιδιαίτερη μνεία στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και δεσμεύεται για αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις μόλις προχωρήσει αρκετά η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα δικαιώνουν τις συστηματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, που είναι εκείνος μιας συνεπούς και μεθοδικής συμμετοχικής παρέμβασης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα της ιδιότητας της χώρας μας ως κράτους-μέλους. Αξιοποιώντας αυτά τα αποτελέσματα και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Βρυξελλών, μπορούμε να αναδείξουμε μια ευρωπαϊκή διάσταση στην πολιτική συμφωνία για λύση του Κυπριακού, η οποία ενισχύει την προσδοκία για κατοχύρωση και ισχύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου μετά από μια συμφωνημένη λύση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, παράλληλα, ότι κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και των Κύπριων ευρωβουλευτών, ο ΔΗΣΥ σημειώνει «ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια που κάνουμε για να ανασυγκροτήσουμε και να επαναδραστηριοποιήσουμε την οικονομία μας μετά τα καίρια πλήγματα που δέχτηκε από τόσο από εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες τον τελευταίο καιρό».

httpv://www.youtube.com/watch?v=9yhQHpdQpQk&feature=youtu.be

 

«Συγκεκριμένα, με τη ψήφιση των νομοθεσιών σχετικών με τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. η Κύπρος θα μπορεί να εισπράξει €1.240 εκ. Δηλαδή € 750 εκ. με το Νομοθετικό Κανονισμό για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της επταετίας 2014-20, συν άλλα € 490 εκ. για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εναπόκειται να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η δυνατότητα και να απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το ποσοστό συγχρηματοδότησης της Κοινότητας προς την Κύπρο που είχε αυξηθεί από 50% σε 60% τον περασμένο Μάρτιο στη συνέχεια, με συντονισμένες προσπάθειες και διαβήματα έφτασε σε ύψος 85% ειδικά για την Κύπρο. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να διαθέσει άλλα € 200 εκ. για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Κύπρου για τη διετία 2014-15. Για το 2014 ποσό € 89,3 εκ. διατίθεται από το Μηχανισμό Ευελιξίας (flexibility instrument) και ποσό € 10,7 εκ. από το περιθώριο του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ανακοινώσει στήριξη ύψους € 250 εκ. στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί το ποσό των € 100 εκ. με το Επιχειρηματικό Σχέδιο για απευθείας στήριξη ΜμΕ, και ποσό € 150 εκ. για τη χρηματοδότηση εξωτερικού εμπορίου με παροχή τραπεζικών εγγυήσεων που αντιστοιχούν σε συναλλαγές ύψους € 300 μέχρι 450 εκ.

«Αυτή η ειδική ενίσχυση μπορεί να μη λύνει το πρόβλημα της οικονομίας, αποτελεί όμως πολύ σημαντικό στήριγμα ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας δανεισμού. Οι προσπάθειες τόσο του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και των Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και των ευρωβουλευτών μας στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εκτιμηθούν. Αποδεικνύουν ότι με συντονισμένη και μεθοδική δράση η Κύπρος μπορεί να πετύχει στόχους ως κράτος-μέλος της Ένωσης. Ο δρόμος που μένει μπροστά μας για την αναστύλωση της οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολος. Το μήνυμα από τις συντονισμένες προσπάθειες διεκδίκησης μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο είναι ότι η Κύπρος δεν θα είναι μόνη της», συμπλήρωσε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα συνεχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

«Επιζητούμε και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην αναζήτηση δρόμου ανοικοδόμησης και δημιουργίας μέσα από την Ευρώπη. Αρκεί στο εξής να κινηθούμε σωστά, με προγραμματισμό και με σύνεση, αποφεύγοντας τις σειρήνες του μηδενισμού ή της παραίτησης», κατέληξε.