Προβληματισμός στη Βουλή για τις οικιστικές μονάδες του ΚΟΑΓ

Έντονος ήταν σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής ο προβληματισμός για το απόθεμα 244 οικιστικών μονάδων του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), του οποίου τον ετήσιο προϋπολογισμό για το έτος 2013 ενέκριναν ομόφωνα οι Βουλευτές.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ περιλαμβάνει πρόνοιες για δαπάνες 10.784.350 ευρώ και έσοδα 14.832.155 ευρώ, όμως, κατά την τελική συζήτηση στην Ολομέλεια, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και τους ανεξάρτητους απασχόλησε το ζήτημα των αδιάθετων κατοικιών στον οργανισμό, η έλλειψη ικανοποιητικού σχεδιασμού και η προοπτική αλλαγών τόσο στη λειτουργία του ΚΟΑΓ όσο και σε τρόπους διάθεσης των κατοικιών αυτών είτε σε πρόσφυγες/ εκτοπισμένους είτε σε δυσπραγούσες οικογένειες.

Υπήρξε, επίσης, πρόταση όπως ο Οργανισμός χορηγεί χρηματικό ποσά στους δικαιούχους για να αγοράζουν οι ίδιοι την κατοικία που επιθυμούν, ή να αγοράζει ο ΚΟΑΓ κατοικίες από τον ιδιωτικό τομέα, αντί να κτίζει ο ίδιος και μετά να ψάχνει για αγοραστές

Για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε όπως οι ενδιαφερόμενοι Βουλευτές εγγράψουν θέμα προς συζήτηση στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ΄ της Ολομέλειας είτε σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, Βουλευτές είχαν επίσης καταθέσει εισηγήσεις για να εξετασθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης των αδιάθετων μονάδων, όπως για παράδειγμα η διάθεσή τους για στέγαση προσφύγων οι οποίοι αυτή τη στιγμή διαμένουν σε ακατάλληλες κατοικίες.

Υπήρξε ακόμα εισήγηση από Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών όπως ο οργανισμός εισπράττει από τους δικαιούχους ένα ποσό ως προκαταβολή, προτού προχωρήσει στην ανέγερση οποιωνδήποτε οικιστικών μονάδων, προκειμένου να δεσμεύεται ο δικαιούχος για την αγορά της μονάδας και να μειώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η αχρείαστη ανέγερση κατοικιών.

Βουλευτές εισηγήθηκαν όπως, λαμβανομένης υπ` όψη της οικονομικής κρίσης η οποία δυσχεραίνει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των δικαιούχων, ο Οργανισμός προχωρήσει σε μείωση των τιμών των διαθέσιμων κατοικιών.

Κάλεσαν δε τον Οργανισμό να μην προβεί σε οποιαδήποτε νέα σύναψη συμβολαίου για ανέγερση νέων κατοικιών, μέχρις ότου εξευρεθεί τρόπος διάθεσης των υφιστάμενων οικιστικών μονάδων.

Οι προβλεπόμενες στον προϋπολογισμό δαπάνες του ΚΟΑΓ για το 2013 αφορούν κυρίως κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων, την αγορά γης και την αγορά κτιρίων με τη μέθοδο της ολικής ανάθεσης (€3.315.590), την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών δανείων (€167.000), δαπάνη για την προώθηση του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων (€4.158.410) και διοικητικές δαπάνες (€3.113.350).

Για τις μη προβλεπόμενες δαπάνες και το αποθεματικό έχει προϋπολογιστεί το ποσό των €30.000.

Τα κυριότερα έσοδα του οργανισμού αναμένεται να προέλθουν από εισπράξεις από την πώληση κατοικιών και οικοπέδων (€8.913.870) και από τόκους εισπρακτέους (€2.100.000).

Ποσόν €3.735.000 θα προέλθει από κυβερνητική χορηγία, με σκοπό τη χρηματοδότηση στεγαστικών σχεδίων για χαμηλά αμειβομένους.