Προβληματισμοί από τις δημογραφικές αλλαγές στην Κύπρο μετά την εισαγωγή του Θεσμού του Συμφώνου Συμβίωσης

Του Μιχαλάκη Χρίστου*

Προβληματισμοί και ανησυχίες από τις δημογραφικές και άλλες αλλαγές που επέρχονται σύντομα στην Κύπρο ιδιαίτερα από την εισαγωγή του Θεσμού του Συμφώνου Συμβίωσης

Σε συνέχεια των όσων ανέδειξε η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου σε σχέση με τις δημογραφικές αλλαγές που επέρχονται στον τόπο μας από τη συνεχή μείωση του δείκτη γονιμότητας του Ελληνοκυπριακού Πληθυσμού από τη μια, τη συνεχιζόμενη ανεξέλεκτη εισροή αλλοδαπών και κοινοτικών αλλά και την μαζική κάθοδο Τούρκων εποίκων από την άλλη μας έχουν προβληματίσει και μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

΄Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν σαν συνέπεια τη συρρίκνωση του ελληνοκυπριακού πληθυσμού και τον καθιστούν σήμερα μειονότητα με όλες τις συνεπαγόμενες δυσμενείς για την Κύπρο συνέπειες, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η περιοχή μας συγκλονίζεται από τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Οι διαμορφούμενες όπως τις έχω αναφέρει πιο πάνω δημογραφικές αλλαγές θα πρέπει να αφυπνίσουν όλους μας και ιδιαίτερα τους φορείς εκείνους που έχουν την ευθύνη εφαρμογής μιας ορθής δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή για να λάβουν εκείνα τα νόμιμα μέτρα ανάσχεσης των δυσμενών αυτών εξελίξεων και να διατηρηθεί η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα όπως το απαιτούν η τρισχιλιετής ιστορία, η θρησκεία και η παράδοση μας στον τόπο αυτό.

Με αυτά που ανάφερα πιο πάνω δεν θα ήθελα σε καμμιά περίπτωση να υποτιμήσω τις άλλες μειοψηφικές ομάδες των Τουρκοκυπρίων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων που συνέθεταν και συνθέτουν γενικά τον νόμιμο κυπριακό πληθυσμό τις οποίες και σεβόμαστε απόλυτα.

Οι ανησυχίες μας γίνονται δυστυχώς πιο έντονες με την αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νομοσχεδίου για ψήφισή του σε Νόμο που να αναγνωρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης και θα αντικαθιστά το θρησκευτικό και πολιτικό γάμο. Τέτοια ενέργεια επιβάλλεται να τύχει σοβαρής και ενδελεχούς μελέτης για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περαιτέρω αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων της Κύπρου σε βάρος κατά κύριο λόγο και πάλι του Ελληνοκυπριακού Πληθυσμού καθώς και στη διάλυση του οικογενειακού και ευρύτερα του κοινωνικού ιστού για τον οποίο ως ΄Ελληνες Κύπριοι υπερηφανευόμαστε και γινόμαστε παράδειγμα για πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο κοινωνίες.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης θα εκμεταλλευθούν σίγουρα οι αλλοδαποί οι οποίοι θα επιδιώξουν την υπογραφή τέτοιου Συμφώνου με άτομα προερχόμενα από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Οι μεν πρώτοι θα αποβλέπουν στην εξασφάλιση δικαιώματος παραμονής τους στη Δημοκρατία ενώ οι δεύτεροι για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Πέραν των πιο πάνω οι υπογράφοντες Σύμφωνο Συμβίωσης θα απολαμβάνουν ως νόμιμη πλέον οικογένεια όλων των κοινωνικών παροχών που προβλέπονται από την Κυπριακή Νομοθεσία σε βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Θα πρέπει επίσης να έχει υπόψη της η Βουλή η οποία θα κληθεί σύντομα να ψηφίσει ένα τέτοιο Νόμο ότι θα πρέπει παράλληλα να προβεί και στην τροποποίηση πολλών άλλων υφιστάμενων Νόμων γεγονός που θα επιφέρει σε τελευταία ανάλυση τη διάλυση των ηθικών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η Κυπριακή Οικογένεια που αποτελούσε και αποτελεί το κύτταρο της ευρύτερης Κυπριακής Κοινωνίας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους καλούμε όλους και ιδιαίτερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εισαγάγει αν η ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου επιβάλλεται λόγω Ευρωπαϊκών Υποχρεώσεων, τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που να διατηρούν από τη μια την παραδοσιακή Κυπριακή Οικογένεια και από την άλλη να μην υποστεί περαιτέρω αλλοίωση και σταδιακό εκφυλισμό ο νόμιμος πληθυσμός της Κύπρου και ιδιαίτερα ο Ελληνοκυπριακός.
*Μέλος Δ.Σ Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου