Προβιοτικά κατά του κρυολογήματος

Η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής σε φοιτητές έδειξε να βοηθάει στην καταστολή των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του New Jersey.Οι φοιτητές δεν κοιμούνται κανονικά, ζουν σε πολυσύχναστους χώρους και ο τρόπος ζωής τους είναι γεμάτος άγχος –γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να διενεργήσει την έρευνα πάνω σε φοιτητές η ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του New Jersey.

Η έρευνα απέδειξε πως οι φοιτητές που πήραν συμπληρώματα προβιοτικών είχαν μικρότερη διάρκεια του κρυολογήματος (4 μέρες έναντι 6) είχαν κατά 34% λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής, χάνοντας λιγότερες ημέρες μαθημάτων από τους συμφοιτητές τους.

«Τα συμπτώματα του κρυολογήματος όπως η βουλωμένη μύτη και ο ξερός λαιμός είναι η απάντηση του οργανισμού στον ιό και όχι κάτι που ο ίδιος ο ιός προκαλεί. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί μπορούν να απαλύνουν την την αντίδραση του οργανισμού» εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που μας παρακολουθεί.

Τα προβιοτικά είναι τα φυσικά φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο μας και βοηθούν την πέψη, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τα επίπεδα ενέργειας.

Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμα τους μέσα από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος επιστημονικών μελετών εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού πιθανών ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου.