Πρακτικές περασμένων δεκαετιών επιβάλλει ο έφορος εκλογών

Στη δεκαετία του ’80 φαίνεται πως έχει μείνει ο Δημήτρης Δημητρίου, έφορος των προεδρικών εκλογών, καθώς αρνείται πεισματικά να εγκρίνει τη ροή αποτελεσμάτων στις ιστοσελίδες την ίδια ώρα που το κυρίαρχο μήνυμα των προεδρικών εκλογών από όλους τους υποψηφίους είναι «μια νέα αρχή του κράτους», με εκσυγχρονισμό θεσμών, διαδικασιών και μηχανισμών. Ο κ. Δημητρίου αγνοεί παντελώς πως έχουμε περάσει στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, λέγοντας “όχι” σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που θέλουν να προβάλλουν ζωντανά τη ροή αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, θα δώσει το πράσινο φως για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά, μόνο εάν διασφαλίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν θα μπορούν να εκτυπώνονται. Η στάση του δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή καθώς πρόκειται για τυπική διαδικασία που έχει επαναληφθεί σε προηγούμενες εκλογές και, μάλιστα δήλωσε: «Βαρέθηκα πλέον με αυτό το ζήτημα. Αφήστε με να κάνω τις εκλογές».

Για να γίνουν όμως ξεκάθαρα τα πράγματα, περί τίνος πρόκειται, ας σημειωθεί ότι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μετέδιδαν και σε προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές 2011 κτλ) ζωντανά τη ροή αποτελεσμάτων, με ηλεκτρονική επικαιροποιημένη λωρίδα, ή και με εμφάνιση του χάρτη της Κύπρου με τα αποτελέσματα ανά Επαρχία. Όπως δηλαδή εμφανίζονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.