Πραγματική είναι η ανάγκη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας σε εκδήλωση της περιφερειακής οργάνωσης ΕΔΕΚ Τυλληρίας στον Κάτω Πύργο, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής της διαδικασίας σε σχέση με το Κυπριακό.

Σαράντα χρόνια αδιέξοδων, αναποτελεσματικών και άγονων χειρισμών ήλθε η ώρα σημείωσε, να δώσουν την θέση τους σε μια νέα στρατηγική, αυτήν « του πραγματικού και όχι του ψευδεπίγραφου ρεαλισμού».

Για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού ο κ Ομήρου είπε πως , « θα πρέπει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με την συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να είναι παρούσα η Τουρκία, και να αναλάβει της ευθύνες της και η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ Ομήρου πρόσθεσε πως , διακοινοτικός διάλογος νοείται μόνο για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την διαμόρφωση ενός Συντάγματος για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρατήρησε επίσης, πως προβάλλεται η άποψη από την κυβέρνηση ότι πραγματισμός και ρεαλισμός είναι να ακολουθήσουμε τις πολιτικές και τις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, και διερωτήθηκε που οδήγησε όμως αυτή η «ρεαλιστική και πραγματιστική πολιτική»;

Οδήγησε συνέχισε, σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και το χειρότερο σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται ως ο «ουδέτερος τρίτος» ως ο «καλόπιστος παρατηρητής» και ως η «αθώα περιστερά» η οποία μάλιστα δήθεν επείγεται για λύση.

Αυτό λοιπόν που έχει καταδειχθεί πανηγυρικά , πρόσθεσε , είναι ότι πραγματικά ρεαλιστική και πραγματιστική ήταν η δική μας εκτίμηση για το αδιέξοδο του διακοινοτικού διαλόγου.

Καταλήγοντας ο κ Ομήρου ανέφερε πως είναι προφανές ότι για την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, είναι η Τουρκία που θα αποφασίσει και όχι οι Τουρκοκύπριοι.