Πρέπει να εκθέσουμε τη τουρκία για να αλλάξει στάση στο Κυπριακό

Η χτεσινή δήλωση του κυρίου Νταβούτογλου με την οποία αρνείται την επιστροφή της Αμμοχώστου, φανερώνει για ακόμη μια φορά τις πραγματικές επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η μεγαλύτερη αποτυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς εδώ και 39χρόνια, είναι που δεν κατάφερε να αποκαλύψει στη διεθνή κοινότητα το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, με την κατοχή και τη συνεχή παρανομία που συντηρεί στις κατεχόμενες περιοχές.
Αποτύχαμε να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα και όχι για να προστατεύσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους ποσώς δεν υπολογίζει.

Τώρα που η τουρκική αδιαλλαξία αποκαλύπτεται ξανά, επιβάλλεται να εκθέσουμε την Άγκυρα γιατί αρνείται την πρόταση για την Αμμόχωστο και εδώ και δεκαετίες αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ που απαιτούν την Επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Για να υποχρεώσουμε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό πρέπει να την εκθέσουμε. Η Τουρκία στο κυπριακό δεν μπορεί να πειστεί, μπορεί όμως να πιεστεί για να συνεργαστεί για μια ασφαλή, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση.