Επικριτικός ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά της Κεντρικής τράπεζας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου,  με αφορμή τις πληροφορίες ότι αριθμός νεοεκλεγέντων μελών του ΔΣ της Τράπεζας φαίνεται να μην πληρούν τα κριτήρια για να κατέχουν μια θέση στο νέο ΔΣ της τράπεζας, ήταν επικριτίκος κατά της Κεντρικής τράπεζας.

“Αυτή η αξιολόγηση πόσο δύσκολο ήταν να γίνει πριν από τη Γενική Συνέλευση; Σε αυτό τον τόπο πότε θα μάθουμε να είμαστε και σοβαροί και υπεύθυνοι;”, διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου, κληθείς στο περιθώριο εκδήλωσης του κόμματος με τίτλο “με σύμμαχο την Παιδεία κτίζουμε το Αύριο” να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι κάποια από τα εκλεγέντα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου δεν πληρούν τα κριτήρια και να ενδεχομένως να κληθούν να αποχωρήσουν.

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι υπήρχαν 49 υποψηφιότητες για το ΔΣ της Τράπεζας, εκ των οποίων οι 12 του μεταβατικού συμβουλίου, οι οποίοι πληρούσαν τους όρους.

“Δηλαδή είχες καμιά τριανταριά – τριανταπενταριά άτομα να αξιολογήσεις. Εφτά την ημέρα να έκανες σε πέντε μέρες θα μπορούσες κάλλιστα να είχες τα αποτελέσματα πριν από τη Γενική Συνέλευση”, είπε και επανέλαβε: “Ολίγον τι σοβαρότητα και υπευθυνότητα δεν βλάπτει στον τόπο μας”.

Κληθείς να σχολιάσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του κυπριακού προγράμματος από το χθεσινό Eurogroup, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας όμως ότι “η εκταμίευση δόσεων δεν είναι και η λύση των προβλημάτων”.

“Έχουμε δύσκολο δρόμο, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε μια δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά παράλληλα πρέπει να δούμε πώς γίνεται επανεκκίνηση της οικονομίας”, πρόσθεσε.

Παρατηρώντας πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι εις θέση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, ο κ. Νεοφύτου συμπλήρωσε πως χρειάζονται επενδύσεις, ζητώντας τη συνέχιση της παροχής οικονομικών, επιχειρηματικών και άλλων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Νεοφύτου ενέταξε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στις δράσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. “Ας μην μείνουμε στα ταμπού, δεν μπορούμε από εγχώρια χρηματοδότηση γιατί δεν υπάρχει. Υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας, αυτό το θέμα δεν θα λυθεί ούτε το επόμενο εξάμηνο, ούτε τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Άρα, θέλουμε φρέσκο χρήμα να έλθει από το εξωτερικό και θα έλθει διαμέσου των ξένων επενδύσεων, ναι, και των ιδιωτικοποιήσεων “, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα σταθεί αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι ιδεολογική προσέγγιση του ΑΚΕΛ που είναι καθόλα σεβαστή.

Σημείωσε όμως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν και αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με την Τρόικα, που δεν ήλθε στον τόπο μας από το πουθενά και χωρίς πρόσκληση. “Η πρόσκληση είχε την υπογραφή της τότε Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει και συμφωνία με το ΔΗΚΟ κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε λέγοντας ότι “εγώ είμαι Δημοκρατικός Συναγερμός”.

“Θεωρώ ότι πρέπει τα διάφορα ταμπού να τα ξεπεράσουμε, να κοιτάξουμε μπροστά. Σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε αν δεν σπάσουμε αυγά δεν κάνουμε ομελέτα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν ταμπού, σήμερα είναι αναγκαιότητα“, συνέχισε.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους άξονες πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η Κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Οι εξαγγελίες του Προέδρου για μεταρρύθμιση είναι πολύ θετικές και θα βρουν τον ΔΗΣΥ συμπαραστάτη”, είπε και κατέληξε: “Πρόεδρε προχώρα, το κόμμα σου θα είναι ακόμη πιο μπροστά και από εσένα”.