“Πράσινο φως” απο Κομισιόν στο καθεστώς τραπεζικών εγγυήσεων

Το πράσινο φως άναψε η Ευρωπαική Επιτροπή στο καθεστώς κρατικών εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, βάσει των κανόνων της Ε.Ε για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το εν λόγω καθεστώς έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των επιλέξιμων πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, γεγονός που θα συμβάλει στην διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν, έναντι αμοιβής και των κατάλληλων εξασφαλίσεων, νέα δάνεια που θα συναφθούν και νέα ομόλογα που θα εκδοθούν πρίν τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με διάρκεια έως πέντε ετών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μέτρο είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και περιορισμένο απο άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής, ενώ ταυτοχρόνως καθίσταται ανοιχτό σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων τραπεζών και των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να καταβάλουν αμοιβή η οποία να είναι ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για τι κρατικές ενισχύσεις και να υπόκεινται σε δεσμεύσεις ως προς την συμπεριφορά τους με σκοπό να αποφευχθεί πιθανή κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης.

Τέλος, η Κύπρος δεσμεύτηκε να κοινοποιεί σχέδια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που κάνουν έντονη χρήση του καθεστώτος και η Ευρωπαική Επιτροπή τόνισε πως το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων θα συμβάλλει στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς να υπάρξουν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.