Ποσό 3,670.120 παραχώρησε η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου

Ποσό ύψους 3,670.120 ευρώ έχει εισπραχθεί και διατεθεί  για τα παιδιά του Σχεδίου της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου από την ημερομηνία σύστασης της Επιτροπής το 1987 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε στο Προεδρικό Μέγαρο, η επίτιμη Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, το πιο πάνω ποσό περιλαμβάνει εισφορές από τους απόδημους του εξωτερικού ύψους 2,4 εκ. ευρώ και κυβερνητική χορηγία από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, καλύπτονται από την κυβερνητική χορηγία τα έξοδα των εκπαιδευτικών εκδρομών και τα διοικητικά έξοδα.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2012 η Επιτροπή παραχώρησε οικονομική βοήθεια ύψους 71,820 ευρώ σε 430 παιδιά του Σχεδίου από τα οποία τα 37 είναι παιδιά εγκλωβισμένων οικογενειών.

Η κ. Αναστασιάδη ανέφερε ότι «η Επιτροπή εκτός από την οικονομική στήριξη προσπάθησε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών και καθιέρωσε το θεσμό των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό καθώς και τη φιλοξενία παιδιών του Σχεδίου σε κατασκηνώσεις στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στα πλαίσια επέκτασης της κοινωνικής προσφοράς προς τα παιδιά του Σχεδίου η Επιτροπή αποφάσισε την ίδρυση του Θεσμού Υποτροφιών. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε πάνω σε μελέτη που έγινε το 2009 για το σκοπό αυτό».

Όπως αναφέρθηκε, από τη δημιουργία του θεσμού αυτού έχουν παραχωρηθεί χρηματικές υποτροφίες ύψους 238.000 ευρώ καθώς και υποτροφίες από εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κατά την τελευταία  ακαδημαϊκή περίοδο 2012-13 δόθηκε η ευκαιρία, σε 35 παιδιά του Σχεδίου να ενισχυθούν από το θεσμό των υποτροφιών, ενώ από την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προσφέρει δυο πλήρεις υποτροφίες για τα παιδιά της Επιτροπής.

«Οι υποτροφίες αυτές ανοίγουν νέους ορίζοντες στους νέους μας δίδοντας τους τη μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για ανώτερες σπουδές στη χώρα του μέλλοντος, την Κίνα», είπε η κ. Αναστασιάδη.

Στη διάσκεψη Τύπου συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εργασίας και Παιδείας,  ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο και η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία έδωσε τις λεπτομέρειες που αφορούν το τέταρτο έτος λειτουργίας του «Θεσμού Υποτροφιών για τα παιδιά του Σχεδίου».