Πολύνεκρες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία διατείνονται ότι επιθυμούν την κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αξιωματούχους, η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση συνεχίζεται στην ανατολική Ουκρανία και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Τουλάχιστον 13 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα περιστατικά στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, στη διάρκεια επιχείρησης κατά φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το επιχειρησιακό κέντρο στο Κίεβο.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλούμενα την ίδια πηγή, αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δεκάδες φιλορώσοι αυτονομιστές. Σύμφωνα με την Kyiv Post, ο στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε 150 ένοπλους αυτονομιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περισσότερα από 12 χωριά στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο η Ρωσίας επιτρέπει στους αντάρτες να επιτεθούν σε συνοριακά περάσματα της Ουκρανίας από το έδαφός της.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντρίι Παρουμπίι, είπε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – μία δήλωση που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διέταξε να τερματιστεί η εκεχειρία την Δευτέρα και ο βομβαρδισμός των πόλεων Λουχάνσκ και Ντονέτσκ επαναλήφθηκε. Οι αυτονομιστές στις δύο πόλεις, οι οποίοι κήρυξαν τις περιοχές τους «λαϊκές δημοκρατίες», ελπίζουν στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν συναντήθηκε την Τετάρτη με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες έως αύριο Σάββατο για να κηρυχθεί εκ νέου εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες.

Όμως ο Ποροσένκο είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη την Πέμπτη πως μια νέα εκεχειρία θα καταστεί δυνατή μόνον εάν και οι δύο πλευρές δεσμευθούν να τιμήσουν τη συμφωνία.

Ο Ποροσένκο έχει προτείνει σημείο και ώρα συνάντησης για μία «ομάδα επαφής» που θα συζητήσεις την κρίση στην Ουκρανία.

Σε συνομιλίες που είχε με την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, ο Ποροσένκο είπε ότι περιμένει την απάντηση της άλλης πλευράς.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημα διαμαρτυρία στη Ρωσία για τις «μαζικές, συστηματικές παραβιάσεις» του ουκρανικού εναέριου χώρου και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, τρία ελικόπτερα με τα διακριτικά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προέβησαν σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ουκρανίας την 3η Ιουλίου.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές να μην στοχοθετούν τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία -καθώς όλο και περισσότεροι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους μετά το τέλος της εκεχειρίας.

Η Πιλάι είπε ότι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη διότι ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ χαρακτήρισε τις γυναίκες και τα παιδιά θεμιτούς στόχους.

«Μια τόσο κραυγαλέα προτροπή στη βία είναι εντελώς απεχθής και μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Πιλάι στη Γενεύη και υπογράμμισε ότι ένα κοριτσάκι πέντε ετών είναι ανάμεσα στα θύματα των συγκρούσεων.