Με εκλεκτό σκωτσέζικο «μολτ» έγιναν τα βαφτίσια του αεροπλανοφόρου της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ σνόμπαρε τη γαλλική σαμπάνια και έσπασε ένα μπουκάλι εκλεκτού σκωτσέζικου ουίσκι για τα βαφτίσια του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Βρετανίας.

«Είθε ο Θεός να ευλογεί το πλοίο και όσους θα ταξιδεύουν με αυτό» είπε η βασίλισσα στη διάρκεια της τελετής σε ναυπηγείο της Σκωτίας.

Λίγο νωρίτερα είχε πατήσει ένα κουμπί που απελευθέρωσε το μπουκάλι από ειδικό γερανό και το έστειλε να σπάσει στο κύτος του αεροπλανοφόρου.

Το ουίσκι μολτ που επιλέχθηκε για να βαπτιστεί το πλοίο προέρχεται από ένα αποστακτήριο που άνοιξε το 1777 στο Άιλ οφ Άιλα, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εβρίδων.

Το HMS Queen Elizabeth, μήκους 280 μέτρων, θα διαθέτει πλήρωμα 1.600 ατόμων και θα μεταφέρει τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα και 36 αεροπλάνα F-35B.

Θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμή στη θάλασσα και 2017 και θα είναι επιχειρησιακό το 2020.

Στα βρετανικά ναυπηγεία έχει ξεκινήσει η κατασκευή και ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, του HMS Prince of Wales.

Η αντιπολίτευση και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν πάντως αντιδράσει για το κόστος των δύο νέων πλοίων, το οποίο έχει ξεπεράσει κατά σχεδόν δύο φορές τον προϋπολογισμό και φτάνει τα 7,8 δισ. ευρώ.