Πολωνός υπουργός Εξωτερικών: «Άχρηστες» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Άχρηστες θεωρεί τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, όπως διαφαίνεται από ιδιωτική του συνομιλία η οποία διέρρευσε στον Τύπο.

Ο Ράντεκ Σικόρσκι χαρακτήρισε τις σχέσεις της Πολωνίας με τις ΗΠΑ άχρηστες σύμφωνα με πολωνικό περιοδικό, το οποίο δημοσιεύει αποσπάσματα ιδιωτικής συνομιλίας του υπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.

Κατά τον κ. Σικόρσκι η στάση της Πολωνίας απέναντι στις ΗΠΑ είναι ευθέως επιζήμια γιατί δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας χρησιμοποίησε υβριστικό λεξιλόγιο για να χαρακτηρίσει τη σχέση δουλικότητας της Πολωνίας προς τις ΗΠΑ παρομοιάζοντας της με σεξουαλική πράξη, ενώ θεωρεί ότι αυτή η στάση θα φέρει την Πολωνία σε σύγκρουση με τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο κ. Σικόρσκι φέρεται να χαρακτήρισε τους Πολωνούς κορόιδα, λέγοντας ότι έχουν χάσει την υπερηφάνεια τους και ότι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμησή.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε αυτό το λεξιλόγιο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε λέγοντας ότι οι κασέτες στοχεύουν αναμφίβολα στο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποπέμψει κανέναν υπουργό του λόγω των διαρροών.

Ο κ. Σικόρσκι εγκρίθηκε νωρίτερα μέσα στο μήνα ως υποψήφιος αντικαταστάτης της βαρόνης Κάθριν Άστον στη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.