Πολυκάρπου: Επικοινώνησε με τους πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Λίβανο – Αγωγή στο ΕΔΑΔ

Πολυκάρπου: Επικοινώνησε με τους πρόσφυγες που στάληκαν πίσω στο Λίβανο – Αγωγή στο ΕΔΑΔ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, Δώρος Πολυκάρπου με αφορμή την αγωγή που καταθέτει η ΜΚΟ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στο Λίβανο, φιλοξενήθηκε στο τηλεοπτική εκπομπή του SIGMA «Μεσημέρι και Κάτι».

Επίσης στην εκπομπή φιλοξενούμενος ήταν και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ο οποίος εξέφρασε αντίθεση μέσω Twitter για την κίνηση της ΚΙΣΑ, την ώρα που όπως είπε «ο τόπος βάλλεται από παντού».

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή, ο Δώρος Πολυκάρπου προκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να παραδώσει στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται ότι έχει,  για «κυκλώματα στο μεταναστευτικό».

Ο Πολυκάρπου διαφώνησε με την ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η οργάνωσή του είχε επαφή με τους πρόσφυγες που επέβαιναν σε μια από τις βάρκες.

«Για 4 μέρες η «λιμενική» των κατεχομένων τους έσπρωχνε προς το νότο και η λιμενική της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το βορρά», είπε εισαγωγικά. «Παιδιά και γυναίκες οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο με υποθερμία. Η υποχρέωση μας ήταν και είναι να επιτρέψουμε σε άτομα που έρχονται να ζητήσουν προστασία να αποβιβαστούν, να ακολουθήσουν διαδικασίες και αν δεν πληρούνται διαδικασίες τότε η Δημοκρατία να κινήσει διαδικασίες επαναπροώθησης», είπε στη συνέχεια.

Ο  Δώρος Πολυκάρπου υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αγνοεί πλήρως τις ΜΚΟ και τηνΎπατη Αρμοστεία. «Μας απειλεί με μέτρα αντί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος», σημείωσε.

«Αυτοί που απελάθηκαν είναι Σύροι, μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά. Παραδώσαμε τα στοιχεία και στο αρμόδιο Δικαστήριο (ΕΔΑΔ) το οποίο και θα αποφανθεί αν είναι νόμιμο. Ο Λίβανος είναι μια μικρή χώρα με πολλά προβλήματα», συνέχισε εκτελεστικός διεθυντής της ΚΙΣΑ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι παρόλο που ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε εξηγήσεις, κάποιοι δεν θέλουν να τις αντιληφθούν.

«Λειτουργήσαμε σε πλήρη συντονισμό με τις Αρχές του Λιβάνου. Κάποιοι το προσπερνάνε αυτό. Δεν θα δεχθούμε να μείνουμε απροστάτευτοι από τους χιλιάδες κινδύνους που προκαλεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι ακόμη και όταν δικαιωθούμε ως ΚΔ στο Δικαστήριο θα έχουμε μια αρνητική εικόνα. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κομματικές ταυτότητας και άλλα κίνητρα σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας μας.

Ανοίξαμε τις πόρτες μας και βοηθήσαμε τους γείτονες μας. Είναι προσβολή να κατηγορείται Κύπρος και Ελλάδα. Εμείς δεν κλείσαμε τις πόρτες στον πραγματικό πρόσφυγα που ξεσπιτώθηκε», είπε.

Ο Δώρος Πολυκάρπου ερωτήθηκε για τα κυκλώματα γύρω που μαστίζουν το ζήτημα, πράγμα που τέθηκε ουκ ολίγες φορές στη δημόσια σφαίρα καθώς επίσης και για τη «μαύρη τρύπα» των κατεχομένων απ’ όπου μετανάστες εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο Δώρος Πολυκάρπου είπε ότι «η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα στο μεταναστευτικό. Θέση μας είναι να προσφεύγει ο πολίτης και ο κάθε άνθρωπος στη Δικαιοσύνη, διασφαλίζει τη Δημοκρατία. Αν αποδειχθεί ότι η ΚΔ έπραξε νόμιμα όσα έπραξε θα πιστωθεί υπέρ της ΚΔ. Έχω όμως σοβαρές αμφιβολίες. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες ήδη εξέφρασε ανησυχίες. Θεωρώ ιδιαίτερα προβληματικό που το κυβερνών κόμμα κάνει επιθέσεις στις οργανώσεις πολιτών», είπε.

Απαντώντας για τη γραμμή αντιπαράταξης είπε ότι «πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να υπάρξει έλεγχος» ενώ για τα κυκλώματα προκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει στοιχεία. «Προκάλεσα τον κ.Υπουργό. Καταγγέλλει κυκλώματα και δεν παρουσίασε ούτε ένα στοιχείο. Η Αστυνομία τον διέψευσε για τα κυκλώματα και για τους τρομοκράτες. Τον προκαλώ ξανά», είπε.

Κληθείς να απαντήσει τέλος για την σχέση του με την κ.Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ο Πολυκάρπου είπε ότι δεν έχει σχέση «τι του είναι». «Είναι μια δικηγόρος η οποία μας πήρε την υπόθεση αυτή στο ΕΔΑΔ. Τι σημασία έχει αν είναι η γυναίκα μου. Είναι μια δικηγόρος αξιόλογη. Που βλέπετε σύγκρουση συμφερόντων;», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν επιτρέπει στις ΜΚΟ να έχει δικηγόρους. Για να παίρνουμε υποθέσεις στο Δικαστήριο αναγκαζόμαστε να συνεργαζόμαστε με ιδιωτικά γραφεία.

Ένα εύλογο ερώτημα το οποίο όμως δεν τέθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής, είναι, πως εντόπισε η οργάνωση ΚΙΣΑ τα κινητά τηλέφωνα των επιβαίνοντων στις βάρκες και επικοινώνησε μαζί τους; Ποια είναι η συνεργασία τους;

Πηγή: sigmalive.com