Πολιτικός σάλος με τις διαγραφές χρεών

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έχουν προκαλέσει έγγραφα που δημοσίευσε το SigmaLive, από τα οποία προκύπτει ότι η Τράπεζα Κύπρου διέγραψε χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ της εταιρείας Delta Trading, η οποία φέρεται να συνδέεται με το κυβερνών κόμμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ανεκτή συγκάλυψη με ατελή ή εικονική έρευνα και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος διαγραφής χρεών εταιρειών που συνδέονται με Πολιτικά Κόμματα καθώς και κατάλογος διαγραφής χρεών πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.

Να διερευνηθεί άμεσα η εγκυρότητα των πληροφοριών ζήτησε ο  ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι η δικαιολογημένη δυσπιστία της κοινωνίας εντείνεται και ότι αποτελεί υποχρέωση και των εποπτικών αρχών και των ιδίων των τραπεζών να διευκρινίσουν αν οποιαδήποτε άλλα κόμματα ή πολιτικοί έτυχαν ανάλογης μεταχείρισης.

Για συνειδητή στοχοποίησή του κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. «Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και τα πυροτεχνήματα, χάριν εντυπώσεων, αυξάνονται επικίνδυνα…όταν το ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε όσο το δυνατό πιο ενωμένοι και ισχυροί τα συμφέροντα του τόπου μας και του λαού μας». Το ΑΚΕΛ ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα «όλες οι περιπτώσεις συμφωνιών εταιρειών και φυσικών προσώπων με τράπεζες για διαγραφή χρεών».

Οι Οικολόγοι διά του βουλευτή Γιώργου Περδίκη μιλούν για πολιτική αναγκαιότητα πλήρους και χωρίς σκιές διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και στην περίεργη σχέση μεταξύ του τραπεζικού συστήματος με τα κόμματα που κατά καιρούς κυβέρνησαν.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για σκανδαλώδεις και ύποπτες διαγραφές χρεών ύψους εκατ. ευρώ από τις τράπεζες .