Ενδιαφέρον Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄για Κυπριακό και πολιτιστική κληρονομιά

Έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και για το αν συνεχίζεται η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, επέδειξε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κατά την συνάντησή του στην Αγία Έδρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Βεβαίως, του εξήγησα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά το τέλος της συνάντησης, «και το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά τον εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών και τη διαφοροποίηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, εξηγώντας στον Πάπα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι και καταδικάζουν τον εποικισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους της Τουρκίας και ότι αντιδρούν ενάντια στον εποικισμό και την κατοχή. Ζήτησα, βεβαίως, εντατικοποίηση της δεδομένης ήδη αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Αγίας Έδρας και του Πάπα προσωπικά προς την Κύπρο».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πάπας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τον Χριστιανισμό στην περιοχή. «Προσφέρθηκα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεσολαβήσουμε αν χρειάζεται προς την κατεύθυνση της συριακής πλευράς για να δεχθούν αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας, πράγμα για το οποίο η Αγία Έδρα είναι πολύ προσεκτική διότι δεν θέλει αυτή την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων να θεωρηθεί ότι παίρνει τη θέση του οποιουδήποτε».