Πολιτική ενέργεια ο διορισμός του υποδιοικητή, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας

«Το θέμα του διορισμού είναι κατ’ εξοχή πολιτική ενέργεια, σαν τέτοια πρέπει να κρίνεται και κατά πόσον στη δεδομένη αυτή στιγμή δικαιολογείται με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης είναι θέμα κρίσης και εκτίμησης της κατάστασης όπως είναι στην Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές πολιτικής ευθύνης και πολιτικής διαπαιδαγώγησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ασκώντας το δικαίωμά του με βάση το άρθρο 118 του Συντάγματος, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η νομική πτυχή του θέματος άπτεται της εφαρμογής του Δικαίου της Ανάγκης… «το εάν δικαιολογείται ή όχι η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης είναι θέμα εκτίμησης της ώρας, εάν δηλαδή σήμερα θα δικαιολογείτο η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης με το διορισμό του Υποδιοικητή της ΚΤ όπως έγινε στις περιπτώσεις του διορισμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή όπου στην πρώτη περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο το 1983 αναφορικά τότε με το διορισμό του κ. Λουκαϊδη αποφάσισε ότι ήταν συνταγματικός».

Είναι θέμα όμως ο διορισμός σε αυτή τη χρονική περίοδο σε αυτά τα ύψιστα αξιώματα που είναι τρία, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και του Διοικητή της ΚΤ, εάν δικαιολογείται λίγο πριν την αποχώρηση μιας κυβέρνησης να προβαίνει σε τέτοιου είδους διορισμούς.

Ο κ. Χριστόφιας, διευκρίνισε, δεν διαβουλεύτηκε μαζί του πριν προβεί στον διορισμό.