Πολιτική αντιπαράθεση για τα “μνημονιακά” νομοσχέδια

Οι Κύπριοι στα δύσκολα ενώνονται, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι κατά τη ψήφιση των τριών πρώτων μνημονιακών νομοσχεδίων και με τη συνείδηση των ιστορικών στιγμών που περνάει ο τόπος, οι πολιτικές δυνάμεις επέδειξαν υπευθυνότητα .

Οι Κύπριοι δεν δέχονται ήττες, τόνισε ο κ. Νεοφύτου και θα παλέψουν για να τα καταφέρουν ξανά. «Οι αντιπαραθέσεις σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή βλάπτουν τον τόπο μας… όλοι να μείνουν ενωμένοι και να σηκώσουν τα μανίκια», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου αναφερόμενος σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επίκειται ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών λόγω της μη επίτευξης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, , το ποσό να είναι χαμηλό και να διασφαλίζει την βιωσιμότητα .

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε δηλώσει ότι ο κ. Νεοφύτου, με τις τοποθετήσεις του, επιδιώκει να αποσιωπήσει ότι η διόγκωση του χρέους αποτέλεσε προϊόν της ίδιας της κρίσης και των επιπτώσεων που είχαν τα λάθη των τραπεζών στην κυπριακή οικονομία. Επιδιώκει επίσης, είπε, «μέσα από λογιστικές πράξεις να εξισώσει τις δημοσιονομικές ανάγκες με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των τραπεζών». Και διερωτήθηκε αν «αρνείται ο κ. Νεοφύτου ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό έγινε λόγω της ανάγκης στήριξης των τραπεζών».

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχτεί « το εκβιαστικό δίλλημα της υποχρεωτικής αποδοχής των πάντων χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές και τροποποιήσεις» δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης και τόνισε ότι το κόμμα δεν θα συναινέσει αδιαμαρτύρητα στα Νομοθετήματα του Μνημονίου με την Τρόικα. Πρέπει να επέλθουν τροποποιήσεις που θα τα καθιστούν λιγότερο οδυνηρά και κατά το δυνατό κοινωνικά δίκαια.

Η κυβέρνηση προωθεί  “αντιλαϊκές πολιτικές που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και αντιδημοκρατικές διαδικασίες”, δηλώνουν οι Οικολόγοι και  κάνουν λόγο για “εγκληματικά λάθη”. Οι ίδιοι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια “αποτυχημένη Κυβέρνηση” γιατί αυτό συνιστά ψήφο σε όσους κάνουν κακό στο λαό και την πατρίδα. “Συνεπώς, ας μην μιλούν κάποιοι για ομοφωνία γιατί είναι ψέμα .Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση είναι η σκανδαλώδης εισαγωγή της πρόνοιας για εφαρμογή της πολιτικής της αυθαιρεσίας των υπουργικών διαγγελμάτων».