Πολέμιος των εκτρώσεων, των διαζυγίων και των gay ο νέος επίτροπος Υγείας

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αυτή του 55χρονου Τόνιο Μπόργκ, από τη Μάλτα,  επέλεξε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέση του Επιτρόπου για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Ο Μπόργκ θεωρείται από τις πιο
ακραίες φωνές του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά των εκτρώσεων, των διαζυγίων

και των ομοφυλοφιλικών ζευγαριών ενώ πριν από τρία χρόνια, δήλωσε υπέρμαχος του αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σκληρής αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας που εφαρμόζει η Μάλτα, βάση της οποίας το 2002, ως υπουργός Εσωτερικών, απέλασε 220 πρόσφυγες από την Ερυθραία, οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους
συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Ο Μπόργκ επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον επίσης Μαλτέζο Τζων Ντάλι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από έρευνα της Υπηρεσίας
Καταπολέμησης της Απάτης στην ΕΕ για κατηγορίες περί απάτης που είχαν απαγγελθεί τον Μάιο του 2012.

Συγκεκριμένα, ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας ζήτησε χρήματα από την σουηδική καπνοβιομηχανία «Swedish Match», ώστε να χρησιμοποιήσει την γνωριμία του με τον Επίτροπο Ντάλι, για ευνοϊκές μελλοντικές ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στην εξαγωγή προϊόντων καπνού. Τώρα ο Μποργκ θα πρέπει να προβεί στην αλλαγή της οδηγίας για τον καπνό, η οποία είχε ανασταλεί μετά την παραίτηση του προκατόχου του.

Υπέρ της επιλογής του ψήφησαν 386 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μια μερίδα των σοσιαλιστών ενώ κατά, ψήφισαν 281 βουλευτές των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων. Υπήρξαν και 28 απόντες.