Ποιο νόμισμα ανησυχεί τις παγκόσμιες αγορές και το δολάριο;

Οι άνεμοι της αλλαγής στις αγορές συναλλάγματος απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις που προέχρονται τόσο από την Ανατολή, όσο και από τη Δύση.

Ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και την αύξηση των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου, το ασθενέστερο κινεζικό γουάν απειλεί επίσης να εκτοξεύσει πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία της αναδυόμενης αγοράς που έχουν ήδη εξαλείψει τα κέρδη τους για αυτή τη χρονιά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σταμάτημα στην πορεία ανατίμησης του γουάν θα προκαλούσε μια προβληματική κατάσταση σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της Κίνας, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

“Το γουάν με πορεία προς τα πάνω και το αμερικανικό δολάριο με πορεία προς τα κάτω, είναι ο καλύτερος κόσμος στον οποίο μπορείτε να ζήσετε”, δήλωσε ο Hans Redeker, στρατηγικός αναλυτής διεθνών νομισμάτων της τράπεζας στο Λονδίνο. “Θα κάνετε πιο εύκολα εξαγωγές και θα έχετε μεγαλύτερη δυνατότητα στη χρηματοδότηση, κι αυτά όλα, ταυτόχρονα.”

Η περυσινή άνοδος του γουάν λόγω εμπορίου ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των αντιπάλων της Κίνας που προσφέρουν παρόμοια αγαθά και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα εκείνες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εν τω μεταξύ, το υποτιμημένο δολάριο κατέστησε φθηνότερη την εξυπηρέτηση ξένων χρεών σε όρους τοπικού νομίσματος.