Ποινικό αδίκημα αυστηρής ευθύνης η πρόκληση πυρκαγιάς και το καψάλισμα

Οι προκαταρκτικές εισηγήσεις των Υπουργείων για αναθεώρηση των νομοθεσιών που αφορούν στα αδικήματα πρόκλησης πυρκαγιών και τις προβλεπόμενες για αυτά ποινές, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβληθούν κωδικοποιημένες όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και τα τροποποιητικά νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022

Παρουσίαση και ενημέρωση για τη μέχρι τώρα εργασία της Επιτροπής που συστάθηκε από τα Υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με σκοπό την ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου και την υποβολή εισηγήσεων προς αναθεώρηση των νομοθεσιών που αφορούν στα αδικήματα που σχετίζονται με την πρόκληση πυρκαγιών και τις προβλεπόμενες για αυτά ποινές, έγινε σε νέα, σημερινή, διυπουργική σύσκεψη που συνεκλήθη από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Σε αυτήν συμμετείχαν, πέραν από τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Σάββα Αγγελίδη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζανέττου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Αντρέας Γρηγορίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και λειτουργοί των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Η σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι στη Νομική Υπηρεσία, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης ευρείας διυπουργικής συνάντησης που συνεκλήθη από τον Γενικό Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο 2021. Προηγήθηκε εισήγηση του κ. Σαββίδη τον Ιούλιο 2021 προς τα τρία καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, όπως προβούν σε μια συστηματική και εις βάθος μελέτη των σχετικών νομοθεσιών και συνεργαστούν, ούτως ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των εν λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, με τρόπο που αυτές να συνάδουν τόσο με τις σύγχρονες ανάγκες και δεδομένα, όσο και με τις πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο με αφορμή τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας στις αρχές Ιουλίου 2021 και αφού η Νομική Υπηρεσία προέβη προηγουμένως σε διαπιστώσεις ότι τα αδικήματα που αφορούν σε εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών, με κάποιες από τις εν λόγω αξιόποινες συμπεριφορές να αλληλοκαλύπτονται, με διαφορετικές μάλιστα ποινές σε κάποιες περιπτώσεις. Πολύ σημαντικό κρίνεται επίσης το θέμα της θέσπισης ποινικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης για ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, λ.χ. καψάλισμα ή χρήση μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά, το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως συμπεριληφθεί στα τροποποιητικά νομοσχέδια.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη κατατέθηκαν οι προκαταρτικές εισηγήσεις της Επιτροπής, την οποία συνδράμει Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, συζητήθηκαν διεξοδικά και δόθηκαν κατευθύνσεις ώστε οι υπάρχουσες ελλείψεις, τα κενά και οι συγκρούσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ των νομοθεσιών να διορθωθούν κατά τρόπον που να προάγεται η ασφάλεια δικαίου, να ενισχύεται η προληπτική λειτουργία των ποινών και να παρέχεται η δυνατότητα αποτελεσματικής προώθησης των υποθέσεων στα Δικαστήρια. Τις εργασίες των Υπουργείων για την ετοιμασία των τροποιητικών νομοσχεδίων συντονίζει η Επίτροπος Νομοθεσίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβληθούν κωδικοποιημένες όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και τα τροποποιητικά νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022.